Acasă Politic AEP: Rezultatele finale ale chestionarului de evaluare a modului de organizare a...

AEP: Rezultatele finale ale chestionarului de evaluare a modului de organizare a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020, în străinătate

DISTRIBUIȚI

158787 – 15032021 –    Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, la închiderea chestionarului de evaluare transmis președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate și locțiitorilor acestora la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020, opinia majoritară a respondenților este că modul de organizare și desfășurare a scrutinului a fost foarte bun.

Chestionarul a fost transmis prin e-mail celor 1.496 de președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate și locțiitori ai acestora, cu mențiunea că 1.259 dintre aceștia au fost desemnați, prin decizie a Autorității Electorale Permanente, ca membri-operatori în cadrul birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate. Obiectivul general al sondajului a fost evaluarea corectă și reală a modului de desfășurare a activităților birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate în vederea îmbunătățirii tuturor aspectelor care alcătuiesc aceste activități.

Astfel, dintre cei 303 președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate și locțiitori ai acestora care au completat chestionarul până în data de 28 februarie 2021, 50.5% au acordat nota zece, 31.4% au acordat nota nouă și 10,6% au acordat nota opt modului de organizare a procesului electoral până în momentul finalizării operațiunilor din secțiile de votare.

Precizăm că, pentru a veni în sprijinul membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate, AEP a susținut instruirea persoanelor care au intrat în procesul de desemnare ca membri – operatori de calculator ai birourilor electorale ai secțiilor de votare din străinătate, din perspectiva legislației electorale specifice alegerilor parlamentare.

Pentru prima dată, materialele prezentate au fost elaborate în format video cu scopul de a putea fi vizualizate și în afara sesiunilor de instruire, această abordare generând aprecierea pozitivă a 85.6% dintre respondenți. Varianta PowerPoint a materialelor a fost utilizată în cadrul sesiunilor de instruire organizate online.

Un indicator foarte important privind modul de organizare și desfășurare a alegerilor este intenția de a participa la alegeri viitoare în calitate de președinte al biroului electoral al secției de votare din străinătate sau locțiitor al acestuia. Astfel, 97.4% dintre respondenți au confirmat intenția de a participa la scrutine viitoare.

Alte aprecieri pe tema organizării și desfășurării alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 formulate de persoanele care au îndeplinit funcția de membri – operatori de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate pot fi consultate în anexă.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.