Acasă Politic 20,2 milioane lei au intrat în ianuarie a.c. în conturile partidelor, de...

20,2 milioane lei au intrat în ianuarie a.c. în conturile partidelor, de la buget

DISTRIBUIȚI

 167625 – 11012023 – Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat valoarea subvențiilor primite de partidele politice în luna ianuarie a.c., de la buget. Cea mai mare sumă – 7,8 milioane lei a fost încasată de PSD, urmat de PNL – 6,6 milioane lei, USR – 3,5 milioane lei și AUR – 1,5 milioane lei.

Sume ceva mai mici, dar destul de semnificative, au primit și PMP și PRO România, în conturile cărora au intrat 0,4, respectiv, 0,29 milioane lei.

Totodată AEP anunță că a înregistrat fuziunea prin absorbție a PLUS cu USR și radierea din registrul partidelor politice a PLUS (petrecută în 2021).

Potrivit Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale activităţile partidelor politice pot fi finanţate şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat, dar valoarea subvenției nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat.

Subvențiile bugetare sunt stabilite în funcție de numărul de voturi primite la alegerile generale pentru Camera Deputaţilor şi Senat și de numărul de voturi primite la alegerile generale pentru autorităţile administraţiei publice locale. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.