Acasă Economie BNR a majorat la 7% rata dobânzii de politică monetară. E o...

BNR a majorat la 7% rata dobânzii de politică monetară. E o creștere mică, dar tot creștere….

Politica fiscală, războiul din Ucraina și sancțiunile economice asociate, precum și nerealizarea reformelor – riscurile asupra cărora atenționează BNR

DISTRIBUIȚI

 167626 – 11012023 – Consiliul de Administraţie al BNR a decis marți, 10 ianuarie, în prima ședință din acest an, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00%/an (de la 6,75%/an), majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00%/an (de la 7,75%/an) și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00%/an (de la 5,75%/an).

Pentru pasivele în lei și în valută ale băncilor va fi menținut actualul nivel ale ratelor rezervelor minime obligatorii.

După ce în octombrie rata anuală a inflației înregistrase o ușoară scădere comparativ cu luna septembrie, în luna noiembrie, pe fondul creșterii prețurilor la produsele alimentare și nealimentare, inflația a crescut din nou, (16,76%), depășind prognozele.

Analiza BNR arată că deși activitatea economică a crescut în trimestrul III 2022 (cu 1,3%), PIB-ul a crescut mai lent  din cauza reducerii exporturilor și a creșterii importurilor și se estimează că tendința va continua și pentru trimestrul IV 2022.

Balanța comercială negativă s-a accentuat comparativ cu 2021.

Potrivit evaluărilor dn acest moment, se prognozează o scădere a inflației în trimestrul I 2023, iar în trimestrul III ar putea ajunge la o cifră.

Printre riscurile avute în vedere de BNR se numără războiul din Ucraina și sancțiunile, absorbția fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU și politica fiscală.

Potrivit BNR, politicile macroeconomice echilibrate și reforme le structurale sunt esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor evoluții adverse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.