Acasă Politic Sorin Cîmpeanu: Examenele Naționale vor avea loc indiferent de situația epidemiologică

Sorin Cîmpeanu: Examenele Naționale vor avea loc indiferent de situația epidemiologică

DISTRIBUIȚI

158677 – 07032021 – Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că elevii din anii terminali vor merge la școală la fel ca și până acum. Cei care doresc vor continua să participe fizic la cursuri, iar ceilalți pot continua să participe la școala online.

”Toți elevii care nu pot participa cu prezență fizică din orice motiv au dreptul la educație. Este vorba de asigurarea acestui drept printr-o predare, de preferat, sincron, pentru că așa s-a întâmplat și până acum”.

Ministrul a subliniat că și în ultimele patru săptămâni de școală prezența la clasele terminale a fost situată între 12 și 14 elevi pe clasă. De asemenea, Sorin Cîmpeanu a clarificat că examenele naționale vor avea loc cu prezență fizică, la datele stabilite, indiferent de evoluția epidemiologică.

”Elevii din anii terminali vor merge la școală exact ca și până acum, în scenariile verde și galben, mai mult decât atât, chiar în scenariul roșu vor merge la fel ca în ultimele patru săptămâni care s-au scurs de la începerea semestrului 2. Mai exact, prezența elevilor în clasele terminale a fost situată între 12 și 14 elevi pe clasă. Deci, carevasăzică acei elevi care au putut și dorit să meargă la școală, au mers la școală.

La fel s-a întâmplat se va întâmpla și luni precum s-a întâmplat și vineri cu elevii care au putut și au dorit să meargă la școală. Nu au depășit jumătate din efective, asta este o considerație legată de realitățile ultimelor patru săptămâni în care școala s-a desfășurat cu prezență fizică. Această înjumătățire a efectivelor a fost cerută de către MS ca o cerință de asigurare a regulilor de distanțare, o întărire a acestei cerințe.

În cazul în care un elev ar vrea să meargă la școală și nu va putea să meargă cu prezență fizică pentru că depășește jumătatea raportată la efectivele fiecărei clase, atunci, am transmis încă din această dimineață o notă către toate inspectoratele școlare județene prin care reamintesc că toți elevii care nu pot participa cu prezență fizică din orice motiv au dreptul la educație. Este vorba de asigurarea acestui drept printr-o predare, de preferat, sincron, pentru că așa s-a întâmplat și până acum.

Acolo unde nu s-a întâmplat așa, din păcate, au fost situații în care predarea n-a fost sincron, n-au avut acces direct la ceea ce predă profesorul în sala de clasă, au fost transmise conținuturi și teme de rezolvat deci modalități mai puțin eficiente, dar, în orice caz au avut și trebuie să aibă acces la educație absolut toți elevii”, a spus Sorin Cîmpeanu într-o intervenție telefonică la Digi24.

Ministrul a adăugat că a obținut accesul cu prezență cu prezență fizică pentru orele remediale indiferent de clasă, inclusiv clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, inclusiv clasele a IX-a, a X-a, a XI-a, indiferent de scenariu.

Ministrul spune că va reveni cu precizări în cazul în care mai mult de jumătate dintre elevi vor vrea să participe la cursuri fizic, eventual printr-o rotație a elevilor. De asemenea, a precizat că a mai spus că a cerut CNSU derogare pentru ca examenele naționale să se desfășoare în format fizic în toată țara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.