Acasă Anchete Justitie Rezultatele sistemului PREVENT în trimestrul I 2021

Rezultatele sistemului PREVENT în trimestrul I 2021

DISTRIBUIȚI

159192 – 13042021 –   În perioada ianuarie – martie 2021, Agenția Națională de Integritate a analizat prin intermediul sistemului informatic PREVENT, în vederea prevenirii conflictului de interese, un număr de 3.462 proceduri de achiziție publică.

Dintre aceste proceduri, aproximativ 27% se referă la contracte finanțate din fonduri europene. Totodată, aproximativ o treime din totalul procedurilor conțin 16.156 de contracte subsecvente (loturi).

Mai mult decât atât, în aceeași perioadă au fost emise șase avertismente de integritate în valoare totală de 15,9 milioane lei (aprox. 3.2 milioane euro).

În analiza PREVENT au fost luate în considerare date și informații cu privire la 1.043 autorități contractante, 7.677 de operatori economici și 109.795 persoane, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai ofertanților.

 Rezultate în perioada 20 iunie 2017 – 31 martie 2021

Prin intermediul sistemului PREVENT, Agenția Națională de Integritate a emis, în perioada 20 iunie 2017 – 31 martie 2021, 133 avertismente de integritate pentru potențiale conflicte de interese în proceduri de achiziție publică în valoare totală de peste 1,35 miliarde lei (peste 274 milioane euro).

Potențialele conflicte de interese semnalate de sistem se referă la proceduri de achiziție publică derulate de autorități contractante reprezentând ministere, instituții publice de la nivel central și local, unități administrativ-teritoriale, regii autonome, precum și companii/societăți comerciale la care statul este acționar majoritar.

Dintre acestea, în aproximativ 98% din cazuri, conducătorii autorităților contractante au înlăturat cauzele care generau conflictele de interese, iar în două cazuri, ANI a declanșat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, întrucât aceste cauze nu au fost eliminate.

Potrivit art. 9 din Legea nr. 184/2016: „Neluarea de măsuri ca urmare a primirii unui avertisment de integritate sau necompletarea formularului de integritate potrivit art. 6 alin. (4) declanşează din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, după finalizarea procedurii de atribuire, exclusiv cu privire la persoanele faţă de care sunt incidente prevederile Legii nr. 176/2010, cu modificările ulterioare.

În perioada de referință, sistemul PREVENT a analizat, cu scopul de a detecta potențiale conflicte de interese, 66.293 proceduri de achiziție publică. Dintre acestea, aproximativ 15% se referă la contracte finanțate din fonduri europene. Totodată, o treime dintre aceste proceduri conțin un număr total de 291.058 contracte subsecvente (loturi).

De asemenea, în 62 de situații, ANI a notificat Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) pentru posibile nereguli în procedurile de achiziție publică, rezultate în urma activității de analiză a PREVENT.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.