Acasă Externe Agenda Europeana Comerțul cu produse cu dublă utilizare: noi norme ale UE adoptate

Comerțul cu produse cu dublă utilizare: noi norme ale UE adoptate

DISTRIBUIȚI

 159541 – 10052021 – UE și-a actualizat legislația privind controlul exporturilor aplicabilă produselor și tehnologiilor sensibile cu dublă utilizare, cum ar fi instrumentele de supraveghere cibernetică.

Astăzi, Consiliul European a adoptat un regulament de modernizare a regimului UE pentru controlul exporturilor, transferului, serviciilor de intermediere, asistenței tehnice și tranzitului în ceea ce privește produsele cu dublă utilizare. Acestea sunt bunuri, produse software și tehnologii cu aplicații atât civile, cât și militare.

”Salutăm noile norme ale UE privind exporturile de produse cu dublă utilizare, care conferă drepturilor omului importanța pe care o merită. Controalele stricte ne vor permite să prevenim încălcările drepturilor omului și abuzurile împotriva acestora, ținând seama, în același timp, de cele mai recente evoluții tehnologice”, a declarat João Leão, ministrul portughez al finanțelor și președintele Consiliului

.Noul regulament consolidează controalele asupra unei game mai largi de tehnologii emergente cu dublă utilizare, precum și coordonarea dintre statele membre și Comisie în sprijinul aplicării eficace a controalelor în întreaga UE. Prin introducerea unor obligații de diligență necesară pentru producători, noile norme oferă, de asemenea, întreprinderilor un rol important în abordarea riscurilor la adresa securității internaționale pe care le prezintă uneori produsele cu dublă utilizare.

În cele din urmă, regulamentul privind produsele cu dublă utilizare pregătește terenul pentru o mai bună coordonare între UE și țările partenere în ceea ce privește consolidarea securității internaționale prin abordări mai convergente în ceea ce privește controlul exporturilor la nivel mondial.

Etapele următoare

După semnarea de către Parlamentul European și Consiliu a regulamentului adoptat, acesta va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare 90 de zile mai târziu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.