Acasă Externe Agenda Europeana Din iulie, România și Bulgaria vor avea acces pentru citire la SIS

Din iulie, România și Bulgaria vor avea acces pentru citire la SIS

DISTRIBUIȚI

160118 – 18062021 – Din luna iulie, România și Bulgaria vor avea acces pentru citire la Sistemul de Informații privind vizele Schengen (SIS), anunță Reprezentanța în România a Comisiei Europene.


Comisia a adoptat astăzi, 18 iunie, o decizie prin care stabilește că, începând din iulie 2021, Bulgaria și România vor avea acces numai pentru citire la Sistemul de informații privind vizele, baza de date care conectează polițiștii de frontieră de la frontierele externe ale UE cu consulatele statelor membre din întreaga lume.

Accesul numai pentru citire înseamnă că vor putea fi accesate informații care există deja în sistem, dar nu vor putea fi introduse informații noi. Noutatea survine după ce ambele țări au finalizat cu succes o serie de teste tehnice necesare pentru conectarea la sistem. Accesul la Sistemul de informații privind vizele înseamnă că Bulgaria și România vor putea vedea istoricul în materie de vize al unui solicitant, ceea ce le va facilita prelucrarea cererilor de viză.

De asemenea, acest lucru le va permite polițiștilor de frontieră români și bulgari să verifice valabilitatea și autenticitatea vizelor Schengen eliberate de alte state membre prin comparație cu datele stocate în Sistemul de informații privind vizele, contribuind la prevenirea fraudei și la combaterea criminalității grave și a terorismului, sporind astfel securitatea în UE.

Accesul pentru citire la Sistemul de informații privind vizele va fi necesar pentru ca România și Bulgaria să gestioneze Sistemul de intrare/ieșire, care se preconizează că va intra în funcțiune în prima jumătate a anului 2022. Accesul deplin la Sistemul de informații privind vizele va deveni posibil odată cu integrarea ddeplină în spațiul Schengen.

Comisia și-a reiterat apelul adresat Consiliului de a lua măsurile necesare pentru ca România și Bulgaria să devină parte a spațiului fără controale la frontierele interne în cadrul Strategiei către un spațiu Schengen mai puternic și mai rezilient, prezentată în luna iunie a acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.