Acasă Politic Aderarea României la Schengen marcată cu * pe agenda Consiliului JAI din...

Aderarea României la Schengen marcată cu * pe agenda Consiliului JAI din 5 decembrie

DISTRIBUIȚI
A view of Schengen's sign in the village of Schengen, Luxembourg, 14 October 2014. EPA/NICOLAS BOUVY

 167654 – 29112023 – Consiliul JAI care va avea loc în 4 și 5 decembrie nu va supune la vot aderarea României la Schengen, dar subiectul se află pe ordinea de zi a reuniunii.

În condiţiile în care în Olanda încă sunt negocieri pentru formarea noului Guvern, în data de 5 decembrie ar urma să se discute situaţia aderării României şi Bulgariei la Schengen fără însă să se supună la vot.

Scenariul a fost discutat şi de premierul Marcel Ciolacu cu omologul său spaniol, Pedro Sanchez, Spania deţinând preşedinţia Consiliului, în această perioadă.

Nu este exclus ca până la finalul anului să fie convocată o reuniune extraordinară a Consiliului JAI, în care să se supună la vot o posibilă aderare etapizată (aerian, din luna martie anul viitor, şi apoi pe rutier şi maritim, în etapa a doua) a României şi Bulgariei.

Miniștrii de Interne ai statelor membre UE vor discuta despre situația generală a spațiului Schengen, vor analiza Barometrul Schengen și eficientizarea sistemelor de returnare.

De menționat că, totuși, asteriscul cu care este marcată această temă indică faptul că asupra acestui punct se poate solicita votarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.