Acasă Externe Agenda Europeana Raportul privind procedurile legislative speciale la nivel european a fost aprobat de...

Raportul privind procedurile legislative speciale la nivel european a fost aprobat de Comisia pentru Afaceri Constituționale a PE

Pentru restabilirea echilibrului instituțional cere Comisiei Europene revizuirea Acordului interinstituțional

DISTRIBUIȚI

 170653 – 29112023 – Raportul referitor la procedurile legislative speciale la nivel european (inclusiv despre elementele cheie ale aderării României la spațiul Schengen), realizat de eurodeputatul Victor Negrescu, a fost aprobat de Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European. Raportul prevede condiționarea votului din Consiliu de prezentarea argumentelor legale și include mecanisme pentru invalidarea veto-urilor care nu se bazează pe tratatele europene.

Raportul subliniază că blocarea deciziilor europene la nivelul Consiliului UE din rațiuni pur politice este regretabilă și cere Comisiei Europene revizuirea Acordului interinstituțional pentru o mai bună legiferare în vederea restabilirii echilibrului instituțional și cooperării sincere în cazul procedurilor legislative speciale, cu accent pe justificarea legală a veto-ului din Consiliu și posibilității invalidării acestuia la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

”Solicitând justificarea legală pentru veto-urile aplicate, raportate la tratatele și valorile europene, dar și la drepturile cetățenești, legislativul european arată că nu mai tolerează blocarea procesului legislativ prin politizarea deciziilor din Consiliu.

Totodată, mecanismul de răspuns al Parlamentului European prevede atacarea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene a deciziilor care contravin normelor europene, putând să conducă inclusiv la anularea votului, măsură aplicabilă și în cazul unui eventual nou veto politic cu privire la aderarea țării noastre la zona de liberă circulație”, a explicat Victor Negrescu.

Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European a aprobat raportul cu 14 voturi pentru din 16 eurodeputați prezenți. Voturile împotrivă au venit din partea unui eurodeputat PPE și a unui eurodeputat anti-european.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.