Acasă Politic Preluarea Președinției APCEMN de către Parlamentul României

Preluarea Președinției APCEMN de către Parlamentul României

DISTRIBUIȚI

 160100 – 17062021 – Parlamentul României, prin președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, va deține Președinția în exercițiu a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), în a doua jumătate a anului 2021.

Conform principiului rotației, Parlamentul României va prelua Președinția APCEMN de la Parlamentul Republicii Moldova, în sesiunea plenară care va avea loc în 22 iunie 2021, în sistem videoconferință. Președinția APCEMN presupune, între altele, organizarea la București, de către Camera Deputaților, a Adunării Generale a APCEMN în 23-25 noiembrie 2021.

Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre a fost înființată în 1993 ca organism înrudit al Organizației pentru Cooperare Economică a Mării Negre (OCEMN).

Adunarea reunește parlamentari ai legislativelor din 12 țări membre ale OCEMN: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federația Rusă, Serbia, Turcia, Ucraina. În cadrul sesiunii din 22 iunie a.c., plenul Adunării va vota asupra cererii Parlamentului Republicii Macedonia de Nord de aderare la APCEMN, fiind deja, din noiembrie 2020, cel de-al 13-lea stat membru al OCEMN.

Parlamentul României a fost reprezentat la APCEMN încă din 1993, în calitate de membru fondator, și are o delegație permanentă formată din 7 parlamentari.

Cele mai recente Adunări Generale ale APCEMN pe care România le-a organizat în calitate de Președinție în exercițiu au avut loc în anii 2015 și 2009.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.