Acasă Externe Agenda Europeana Consiliul European  a adoptat o scutire temporară de TVA pentru activitățile de...

Consiliul European  a adoptat o scutire temporară de TVA pentru activitățile de tip „achiziționare și donare”

DISTRIBUIȚI

  160446 – 13072021 – Consiliul European a adoptat astăzi o modificare a Directivei TVA prin care se introduce o scutire temporară de TVA pentru importuri și anumite furnizări ca răspuns la pandemia de COVID-19. Directiva privind activitățile de tip „achiziționare și donare” va facilita achiziționarea de bunuri și servicii de către Comisie și agențiile UE pentru a le distribui gratuit statelor membre în contextul actualei crize de sănătate publică.

Prin această actualizare, achizițiile de bunuri și servicii efectuate de un organism al UE în numele statelor membre pentru a răspunde situației de urgență generate de pandemia de COVID-19 sunt adăugate temporar pe lista tranzacțiilor scutite din Directiva TVA. Noua scutire va permite mai multe donații către statele membre și instituțiile acestora, deoarece va degreva organele UE de sarcinile bugetare și administrative care au creat obstacole în calea procesului.

Datorită acestei modificări, Comisia și agențiile UE vor fi în măsură să valorifice la maximum bugetul UE pentru a face față consecințelor pandemiei de COVID-19. După încetarea acestei situații de urgență, se va reveni la cotele de TVA aplicabile în prezent.

Comisia Europeana și-a prezentat propunerea la 12 aprilie 2021, pentru a aborda faptul că scutirile de TVA pentru achizițiile efectuate de un organism al UE se limitau la achizițiile efectuate pentru uzul oficial al organismului UE respectiv. Scutirile nu se aplicau achizițiilor pentru donații către statele membre sau, de exemplu, către autoritățile sanitare sau spitale, întrucât acest lucru nu era considerat uz oficial. Această scutire de TVA va lărgi resursele disponibile pentru furnizarea de bunuri și servicii către statele membre în contextul pandemiei de COVID-19.

Pentru a acoperi măsurile menite să contracareze efectele pandemiei care sunt deja în curs de desfășurare, directiva se va aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2021.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.