Acasă Externe Agenda Europeana UE ia măsuri împotriva celor care destabilizează Rep. Moldova

UE ia măsuri împotriva celor care destabilizează Rep. Moldova

DISTRIBUIȚI

 171363 – 23022024 – Consiliul European a decis măsuri restrictive împotriva a șase persoane și a unei entități responsabile pentru acțiuni care vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței Republicii Moldova.

Pe lista sancțiunilor Consiliului European se află mai mulți apropiați ai oligarhului fugar Ilan Șor. Este vorba despre Alina Corșicova, care a candidat pentru funcția de primar al municipiului Bălți, Dumitru Chitoroagă, Maria Albot și Victor Petrov (adjunctul bașcanului UTA Găgăuz-Yeri). De asemenea, în listă au fost incluși Chiril Guzun, președintele organizației „Scutul Poporului”, și Dmitri Miliutin, șeful adjunct al Departamentului de Informații Operaționale al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, responsabil pentru operațiunile sub acoperire ale Rusiei în Republica Moldova, în special în regiunea transnistreană din 2016.

În plus, Consiliul sancționează directorii trusturilor media care dețin mai multe canale media în țară, care promovează frecvent mesaje care vizează obstrucționarea și subminarea procesului politic democratic. Lista include și alte persoane implicate în diseminarea dezinformarii și incitarea la violență și frică sau legate de cazul „Fraudă bancară , se menționează în comunicatul Consiliului UE.

Toți cei enumerați sunt supuși unei înghețări a activelor. Cetățenilor și companiilor UE le este interzis să pună la dispoziție fonduri. În plus, cele șase persoane sunt supuse unei interdicții de călătorie, care le interzice să intre și să tranziteze prin teritoriile UE.

De la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, eforturile de destabilizare a Moldovei au crescut semnificativ și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE.

La 28 aprilie 2023, UE a stabilit, la cererea Moldovei, un cadru pentru măsuri restrictive specifice împotriva persoanelor responsabile cu sprijinirea sau implementarea acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația țării, statul de drept, stabilitate sau securitate.

La 30 mai 2023, Consiliul a adoptat primul set de 5 liste în cadrul noului cadru.

La 14 decembrie 2023, Consiliul European a convenit să deschidă negocierile de aderare cu Moldova, acordând statutul de țară candidată la 23 iunie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.