Acasă Politic USR-PLUS cere sesiune extraordinară pentru reexaminarea legii privind numirile de directori în...

USR-PLUS cere sesiune extraordinară pentru reexaminarea legii privind numirile de directori în şcoli

DISTRIBUIȚI

160636 – 28072021 – Mai mulți senatori și deputați USR PLUS au adresat o scrisoare deschisă președintelui României și ministrului Educației în contextul trimiterii în Parlament, spre reexaminare, a inițiativei legislative care modifică și completează Legea Educației Naționale nr. 1/2011 în sensul descentralizării și depolitizării funcțiilor de director interimar din cadrul unităților școlare. Concret, parlamentarii îi solicită președintelui să ceară convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare pentru reexaminarea inițiativei USR PLUS, iar ministrului Educației să ceară inspectorilor școlari să nominalizeze ca directori interimari aceleași persoane cărora le încetează mandatul de director, până la momentul organizării concursului național.

În scrisoarea deschisă semnată de parlamentarii USR PLUS Ștefan Pălărie, Irineu Darău, Cosmin Poteraș, Cristian – Paul Ichim, Daniel Toda, Brian Cristian, Andrei Miftode și Filip Havârneanu, USR PLUS își motivează solicitarea prin situația de urgență din sistemul educațional cauzată de faptul că, în luna august, urmează mii de schimbări de directori de școli. În lipsa noilor reglementări, există premisele ca mii de funcții să fie profund politizate.

„Propunerea noastră legislativă venea într-un moment esențial pentru Educația din România, atât din perspectiva unei soluții normative curajoase care să răspundă prompt provocării vacantărilor tuturor funcțiilor de director din luna august a.c., cât și în ceea ce privește implementarea concretă a obiectivelor pe care se întemeiază programul de guvernare asumat de coaliția de guvernare, dar și proiectul România Educată. (…) Miza propunerii legislative a fost una clară, în acord cu obiectivele de guvernare asumate împreună: descentralizarea deciziei la nivelul unităților școlare în ceea ce privește desemnarea directorilor interimari”, arată semnatarii, în scrisoarea lor deschisă.

Parlamentarii USR PLUS atrag atenția că de luni de zile este așteptat calendarul final și metodologia de concurs pentru ocuparea funcțiilor de director, iar amânările repetate nu fac altceva decât să bulverseze și mai mult un sistem aflat oricum într-o vădită stare de vulnerabilitate.

În acest context, până la reexaminarea legii propuse de USR PLUS și intrarea ei în vigoare, parlamentarii USR PLUS îi solicită ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, să transmită de urgență inspectorilor școlari generali să nominalizeze ca directori interimari aceleași persoane cărora le încetează mandatul de director, până la momentul organizării concursului național, cu excepția celor care solicită expres, în scris, dorința de a fi eliberați din funcție.

„În acest fel, vom feri sistemul de învățământ de o nouă serie de numiri politice, inoportune sau clientelare. Nu vom accepta să se repete momentul 9 ianuarie 2021, când aproximativ 700 de directori au fost schimbați nejustificat de către inspectorii școlari generali”, subliniază semnatarii scrisorii deschise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.