Acasă Politic 1 Septembrie, Ziua Diplomației Române 2021

1 Septembrie, Ziua Diplomației Române 2021

DISTRIBUIȚI

 161062 – 01092021 –  Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a adresat astăzi un mesaj cu prilejul Zilei Diplomației Române 2021, marcată în fiecare an la 1 Septembrie.

Mesajul ministrului afacerilor externe se referă la acțiunea diplomației române din ultimul an care s-a scurs de la Ziua Diplomației Române 2020, precum și la eforturile diplomaților români de a aduce o contribuție relevantă la construirea rezilienței României, pentru a servi cât mai eficient interesele cetățenilor și ale statului român.

Procesul de reflecție și planificare strategică pentru perioada următoare va continua în cadrul             Reuniunii Anuale a Diplomației Române, care va avea loc în perioada 7-9 septembrie și care se va desfășura sub tema „Acțiunea diplomației pentru consolidarea rezilienței României”.

Diplomații români vor dezbate, cu acest prilej, alături de o serie de invitați străini de nivel înalt – miniștri ai afacerilor externe din state partenere și înalți reprezentanți ai unor organizații și structuri internaționale, căile și modalitățile prin care diplomația română poate contribui la construirea rezilienței interne și externe a României, prin creșterea relevanței și adecvării acțiunii diplomatice, inclusiv în context pandemic. Ca și anul trecut, MAE va organiza Reuniunea Anuală a Diplomației Române în format digital, fiind astfel adaptată noilor condiții.

            Transmitem mai jos transcrierea mesajului video al ministrului Bogdan Aurescu:
Provocările mediului internațional – trecute, prezente și viitoare – constituie motorul procesului de adaptare și reinventare a diplomației, pentru a servi eficient interesele statului și ale cetățenilor. Ancorată în valori și obiective durabile, diplomația română a construit și dezvoltat, în ultimul an, repere importante în construirea unei Românii mai reziliente.

Ministerul Afacerilor Externe, fiecare dintre dumneavoastră, din Centrală și din Serviciul Exterior, ați reușit astfel, de la ultima aniversare a Zilei Diplomației Române, să obțineți rezultate importante pentru România. Ați gestionat momente dificile pe plan internațional, cu extragerea unor lecții învățate valoroase, și am făcut împreună pași importanți în eficientizarea și modernizarea acțiunii noastre diplomatice.

1 Septembrie, Ziua Diplomației Române, este, astfel, un bine-meritat moment de celebrare, dar mai ales de reflecție, pentru a continua să ne îmbunătățim și să ne consolidăm activitatea pe toate dimensiunile. Tragem astăzi linie după un an dificil, marcat de provocări complexe, de la eforturile de gestionare a pandemiei de COVID-19, până la crize în desfășurare, precum cea legată de situația din Afganistan.

Doresc să transmit astăzi un mesaj de încurajare și de încredere în viziunea, obiectivele și motivațiile noastre – care trebuie să se regăsească adecvat în rezultatele noastre viitoare.

Crizele, riscurile, amenințările și provocările de securitate, în sensul său extins, coroborate cu faptul că totul în jurul nostru este tot mai interconectat și interdependent, transformă în mod fundamental mediul în care operăm, cerând reacții tot mai rapide, tot mai eficiente, dar și mai sofisticate.

În întreaga lume, diplomațiile se află în fața unor întrebări-cheie și în centrul unor procese de adaptare și anticipare. Iar în acest context trebuie să ne concentrăm cu hotărâre pentru a ne apăra interesele strategice naționale, valorile și misiunea, în beneficiul direct al cetățenilor români.

Promovarea intereselor naționale în realizarea politicii externe și protejarea drepturilor cetățenilor români în străinătate reprezintă misiunea și crezul diplomației române. Iar consolidarea rezilienței și relevanței noastre pe plan extern sunt parte esențială a viziunii sale pentru viitor.

Construirea rezilienței solicită o capacitate de adaptare fără precedent, dar și un simț acut al menținerii direcției principiale în cadrul acțiunii noastre diplomatice, precum și o capacitate sporită de gestionare a crizelor.

Relevanța acțiunii diplomatice vine din adecvarea acțiunii și discursului nostru în interacțiunile bilaterale și multilaterale prin care ne ducem la îndeplinire obiectivele naționale de politică externă.

Reuniunea din acest an a Diplomației Române, care începe peste câteva zile, sub tema Acțiunea diplomației pentru consolidarea rezilienței României, reflectă tocmai atenția pe care o acordăm construirii rezilienței prin creșterea relevanței acțiunii noastre diplomatice, având în vedere creșterea importanței acesteia în perspectivă post-pandemică.

Ne vom concentra pe contribuția pe care diplomația română poate și trebuie să o aducă la construirea rezilienței la nivel statal, dar și în exteriorul nostru – în regiune, la nivel european, transatlantic și, finalmente, global.

Vom face acest lucru inclusiv în sesiuni de dezbatere cu invitații noștri speciali, miniștri de externe și înalți oficiali ai unor organizații internaționale, care ne vor împărtăși viziunea lor pe acest subiect esențial.

În același timp, politica externă a României rămâne una predictibilă, coerentă, de substanță, dinamică și cu inițiativă. Respectându-ne angajamentele în plan extern și valorificând parteneriatele pe care le-am construit, diplomația română a contribuit, și în anul care a trecut de la Reuniunea Diplomației din 2020, la consolidarea rolului și influenței țării noastre în NATO și în Uniunea Europeană, respectiv la nivel regional, iar Parteneriatul nostru Strategic cu Statele Unite ale Americii continuă să se afle la cel mai înalt nivel.

Continuăm să susținem și să promovăm valorile democratice, stabilitatea și securitatea, atât în regiune, cât și la nivel global, respectarea dreptului internațional și a ordinii internaționale bazate pe reguli, susținerea fermă a multilateralismului eficient.

Anul viitor vom celebra 160 de ani de la înființarea Ministerului Afacerilor Externe. Vom transforma celebrarea acestei continuități într-un test al transformării instituționale durabile și vizionare, precum și al acțiunii pentru a duce mai departe, cu mijloacele specifice diplomației, efortul nostru de a promova modernizarea și progresul României.

Alături de eforturile noastre de a obține rezultate concrete, având ca reper obiectivele asumate, rămân esențiale și eforturile de avea o comunicare mai eficientă, mai aproape de cetățeni, care să reflecte substanța și complexitatea demersurilor noastre pe toate dimensiunile acțiunii diplomatice și consulare.

Vă mulțumesc tuturor pentru eforturile pe care le faceți, dar mai ales pentru cele pe care Echipa Ministerului Afacerilor Externe le va face pe mai departe.

La mulți ani Diplomației Române și, mai ales, oamenilor care o alcătuiesc și o pun în mișcare – cei care trăiesc, zi de zi, cu această profesie și vocație în suflet! Sursa:mae.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.