Acasă Politic Iohannis, despre prețul energiei: Atrag atenția autorităților că sunt necesare soluții cu...

Iohannis, despre prețul energiei: Atrag atenția autorităților că sunt necesare soluții cu caracter durabil

DISTRIBUIȚI

161597 – 07102021 – Președintele Klaus Iohannis a cerut, joi, soluții durabile pentru creșterea prețurilor la energie. Șeful statului a precizat că va cere la următoarea reuniunea a Consiliului European „măsuri active”, aplicabile în toată Uniunea Europeană, iar la nivel intern, președintele a cerut măsuri eficiente care să protejeze cetățenii, economia, întreprinderile mici și mijlocii, firmele din industrie și companiile mari.

„Din păcate, în această perioadă ne confruntăm, alături de celelalte state ale Uniunii Europene, cu o creștere accelerată a prețurilor energiei. De altfel, această problemă urmează să fie discutată la nivelul Consiliului European la care voi participa la sfârșitul acestei luni. Vă spun de pe-acum că voi solicita o intervenție coordonată, convergentă, la nivelul Uniunii, pentru adoptarea de măsuri active, întrucât scumpirea energiei va fi resimțită de toate economiile europene, cu implicații profunde pentru nivelul de trai al cetățenilor noștri. O astfel de problemă comună nu poate fi bine gestionată decât prin soluții comune”, a declarat președintele.

Klaus Iohannis a vorbit despre măsurile luate la nivel intern pentru a proteja consumatorii vulnerabili în perioada următoare.

„​În contextul acestei crize, pentru România este foarte importantă Legea consumatorului vulnerabil, pe care am promulgat-o recent, o lege care oferă un mecanism stabil, predictibil, de protecție a segmentelor de consumatori expuse la fenomenul de sărăcie energetică. Totodată, Ordonanța de urgență privind compensarea facturilor clienților casnici este binevenită, pentru a oferi românilor un orizont de liniște și siguranță pentru sezonul rece”, a spus Iohannis.

Șeful statului a cerut măsuri și pentru protejarea consumatorilor industriali. „Sunt însă necesare, în continuare, măsuri eficiente care să protejeze și economia, întreprinderile mici și mijlocii, firmele din industrie și companiile mari, a căror competitivitate este puternic afectată prin scumpirea produselor energetice. Soluțiile aflate în acest moment pe masa deciziilor trebuie să fie corect fundamentate și echilibrate, astfel încât situația actuală din energie să nu devină o povară insurmontabilă pentru diverse categorii sociale, pentru firmele din industrie sau pentru economie, în general. În acest sens, atrag atenția autorităților cu atribuții în domeniu că sunt în continuare necesare soluții cu caracter durabil, care să abordeze problema creșterii prețurilor pe termen lung, pentru a nu genera alte probleme mai serioase sau mai costisitoare”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Președintele a participat joi la ceremonia de aniversare a 25 de ani de la punerea în funcţiune a Unităţii 1 de la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă.  Sursa: Digi 24, Foto: capture ecran Digi 24

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.