Acasă Life Premiul Nobel pentru Pace, câștigat de jurnaliștii Maria Ressa și Dmitrii Muratov,...

Premiul Nobel pentru Pace, câștigat de jurnaliștii Maria Ressa și Dmitrii Muratov, pentru eforturile lor de a proteja libertatea de expresie

DISTRIBUIȚI

161616 – 08102021 – Premiul Nobel pentru Pace 2021 a fost decernat de Comitetul norvegian jurnaliștilor Maria Ressa din Filipine și Dmitrii Muratov din Rusia, pentru eforturile lor de a proteja libertatea de expresie, care este o precondiție pentru democrație și pace durabilă.

Comitetul a subliniat că cei doi jurnalişti ”reprezintă toţi jurnaliştii care apără acest ideal într-o lume în care democraţia şi libertatea presei se confruntă cu condiţii tot mai vitrege”.

Laureaţii prestigiosului premiu, în valoare de zece milioane de coroane suedeze (1,1 milioane dolari), au fost anunţaţi de către Institutul Nobel Norvegian la Oslo.

În vârstă de 58 de ani, Maria Ressa este jurnalistă filipinezo-americană. Pentru aproape două decenii, ea a lucrat ca reporter de investigații în Asia de Sud-Est pentru CNN. Ea a fost arestată în anul 2019, iar în 2020 a fost condamnată în baza controversatei legi filipineze împotriva criminalității cibernetice, o acțiune catalogată de grupurile pentru drepturile omului și jurnaliști ca un atac asupra libertății presei.

În vârstă de 59 de ani, Dmitrii Muratov este un jurnalist rus, care în perioada 1995-2017 a fost redactor șef al publicației „Novaya Gazeta”, catalogată drept unul dintre „singurele ziare cu adevărat critice cu influență națională din Rusia de astăzi” de către Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor. Muratov a scris adesea despre subiecte sensibile, inclusiv încălcări ale drepturilor omului, corupție guvernamentală la nivel înalt și abuz de putere.

În anul 2010, lui Dmitrii Muratov i-a fost decernată Legiunea de Onoare a Franței.

Premiul Nobel pentru Pace este unul din cele șase premii Nobel instituite prin testament de inventatorul și industriașul suedez Alfred Nobel. Este singurul premiu care se decernează în Norvegia, la Oslo, de către un comitet în exclusivitate norvegian, format din 5 persoane alese din Parlamentul Norvegiei. Toate celelalte premii Nobel se decernează în Suedia, la Stockholm, de către autorități suedeze.

Sursa:g4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.