Acasă Politic Bogdan Aurescu la Reuniunea extraordinară a miniștrilor de Externe din statele NATO

Bogdan Aurescu la Reuniunea extraordinară a miniștrilor de Externe din statele NATO

DISTRIBUIȚI

162961 – 08012022 – Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 7 ianuarie 2022, la reuniunea extraordinară a miniștrilor de externe din statele NATO dedicată pregătirii reuniunii Consiliului NATO-Rusia din data de 12 ianuarie 2022.

Cu acest prilej, miniștrii aliați de externe au discutat aprofundat despre situația de securitate din Vecinătatea Estică și de la Marea Neagră, generată de desfășurarea masivă a trupelor ruse în proximitatea Ucrainei, și despre semnificația acestor evoluții pentru securitatea euroatlantică.

În intervenția sa, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a reiterat îngrijorarea cu privire la consolidarea prezenței militare a Rusiei în vecinătatea Alianței, precum și apelul la dezescaladare. Referindu-se la situația actuală complexă de securitate, ministrul român de externe a reluat poziția părții române privind necesitatea întăririi posturii de descurajare și apărare a NATO în mod coerent și cuprinzător pe întreg Flancul Estic, inclusiv și în special la Marea Neagră. De asemenea, a exprimat, și cu acest prilej, susținerea pentru abordarea duală a NATO în ceea ce privește Rusia, constând atât în măsuri ferme și credibile de descurajare, cât și, pe această bază, în dialog, fără afectarea principiilor, valorilor și angajamentelor care reprezintă fundamentul Alianței.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la mizele și implicațiile acestor dezvoltări de securitate la nivelul NATO, accentuând importanța unității aliate și a consolidării pe mai departe a relației transatlantice și subliniind faptul că NATO are o responsabilitate deosebită pentru prezervarea arhitecturii europene de securitate și a ordinii internaționale bazate pe reguli.

Ministrul Bogdan Aurescu a evocat totodată importanța continuării coordonării Alianței cu Uniunea Europeană, ca pilon-cheie al comunității occidentale, alături de NATO, precum și cu partenerii săi din vecinătate, inclusiv prin susținerea rezilienței acestora și a politicii ușilor deschise.

În egală măsură, ministrul român de externe a reiterat sprijinul țării noastre pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.