Acasă Social Șmecherii din energie își fac de cap, nestingheriți, în continuare

Șmecherii din energie își fac de cap, nestingheriți, în continuare

DISTRIBUIȚI

Creșterea prețurilor la energie a dus inflația din zona euro la un nou record în decembrie 2021

162965 – 08012022 – Inflația din zona euro a atins un nou nivel record în decembrie, ridicând mai multe întrebări cu privire la politica monetară a Băncii Centrale Europene, conform CNBC.

Datele preliminare au arătat că rata globală a inflației a ajuns la 5% pentru luna decembrie 2021, comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Cifra reprezintă cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată și urmează recordul istoric din noiembrie, de 4,9%. Creșterea s-a datorat în principal creșterii prețurilor la energie.

”După ce a ajuns la 5,0% în decembrie 2021, inflația globală din zona euro ar trebui să scadă în acest an, pe măsură ce componenta energetică se prăbușește”, a declarat Capital Economics într-o notă de vineri, 7 ianuarie 2022.

Inflația a fost în centrul atenției după creșterile consecutive din ultimele luni, iar managerii financiari dezbat dacă Banca Centrală Europeană ar trebui să adopte o poziție mai agresivă pentru a combate creșterea prețurilor.

Banca centrală a declarat luna trecută că va reduce achizițiile lunare de active, dar a promis că va continua nivelul fără precedent de stimulare în 2022. Previziunile sale, actualizate în decembrie, plasează inflația globală la 1,8% atât în 2023, cât și în 2024. Instituția se așteaptă ca rata să depășească ținta în 2022, ajungând la 3,2%.

Economiștii susțin că pandemia și inflația se numără printre cele mai mari riscuri pentru performanța economică în 2022.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.