Acasă Externe AIEA a anunțat că autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina a raportat...

AIEA a anunțat că autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina a raportat probleme de comunicare cu personalul care operează la centrala nucleară din Zaporizhzhia

DISTRIBUIȚI

163783 – 062032022 – Ucraina a informat astăzi Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că, deși personalul continuă să opereze Centrala Nucleară Zaporizhzhya (NPP), conducerea centralei a fost preluată de comandantul forțelor ruse care au preluat controlul amplasamentului săptămâna trecută, a spus directorul general Rafael Mariano Grossi.

Mai mult, Ucraina raportează că orice acțiune de management al centralei – inclusiv măsurile legate de funcționarea tehnică a celor șase unități de reactor – trebuie aprobate de comandantul rus.

Directorul Grossi și-a exprimat îngrijorarea cu privire la această evoluție, deoarece contravine uneia dintre cele șapte condiții obligatorii pentru securitatea și siguranța funcționării centralelor nucleare, anunțate la reuniunea Consiliului guvernatorilor AIEA din 2 martie, care a analizat implicațiile privind siguranța și garanțiile de securitate, având în vedere conflictul din Ucraina.

A treia condiție se referă la faptul că „Personalul de exploatare trebuie să-și poată îndeplini sarcinile de siguranță și securitate și să aibă capacitatea de a lua decizii fără presiuni nejustificate”.

De asemenea, Ucraina a mai raportat că forțele ruse au oprit unele rețele mobile și internetul, astfel încât informații fiabile nu pot fi obținute prin canalele normale de comunicare.

Acest lucru a fost confirmat de autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina, care a informat astăzi AIEA că a început să aibă probleme majore în comunicarea cu personalul care operează CNE Zaporizhzhya. La mai puțin de 24 de ore după ce autoritatea de reglementare a Ucrainei a declarat că a reușit să mențină comunicațiile cu cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, astăzi a anunțat că liniile telefonice, e-mailurile și faxurile nu mai funcționează. Comunicarea prin telefonul mobil era încă posibilă, dar de slabă calitate, ceea ce contravine celei de-a șaptea condiții: „Trebuie să existe comunicații de încredere cu autoritatea de reglementare și cu alții”.

„Sunt extrem de îngrijorat de aceste evoluții care mi-au fost raportate astăzi. La doar câteva zile după Consiliului AIEA, câteva din cele șapte condiții principale ale siguranței și securității nucleare sunt deja compromise. Pentru a putea opera instalația în siguranță, trebuie să se permită conducerii și personalului să-și îndeplinească sarcinile vitale în condiții stabile, fără interferențe sau presiuni externe nejustificate”, a spus directorul general Grossi.

„Deteriorarea situației în ceea ce privește comunicațiile vitale dintre autoritatea de reglementare și NPP Zaporizhzhya este, de asemenea, o sursă de îngrijorare profundă, mai ales în timpul unui conflict armat care în orice moment poate pune în pericol instalațiile nucleare ale țării. Comunicațiile fiabile dintre autoritatea de reglementare și operator sunt o parte critică a securității și securității nucleare generale”, a spus el.

În ciuda problemelor de comunicare, autoritatea de reglementare a reușit să furnizeze informații actualizate despre starea operațională a centralei nucleare Zaporizhzhya și să confirme că nivelurile de radiații au rămas normale. Dintre cele șase reactoare, Unitatea 1 se află în întreținere planificată până la jumătatea anului 2022, Unitatea 2 funcționează acum la capacitate maximă, Unitatea 3 este în stare de oprire la rece, Unitatea 4 funcționează la capacitate maximă, Unitatea 5 se răcește pentru starea de rezervă, iar Unitatea 6 este în oprire la rece.

Într-o evoluție pozitivă, echipele operaționale lucrau în trei schimburi, dar au existat probleme cu disponibilitatea și furnizarea de alimente, ceea ce afectează negativ  personalul, a spus autoritatea de reglementare a Ucrainei.

Autoritatea de reglementare a mai raportat că se confruntă cu probleme de comunicare și cu personalul de la CNE Cernobîl, pentru care, până de curând era folosit doar e-mailul, dar dup ce forțele ruse au preluat,  la 24 februarie, controlul asupra centralei, personalul tehnic și de pază, aproximativ 200 de persoane, nu au putut fi schimbați.

Directorul general Grossi a subliniat ca este important ca personalul operațional să se poată odihni pentru a-și îndeplini bine sarcinile.

„Fac apel la cei care controlează efectiv CNE din Cernobîl să permită imediat personalului de acolo să fie înlocuit”, a spus el.

Într-o altă evoluție, s-au pierdut și comunicațiile cu toate întreprinderile și instituțiile din orașul-port Mariupol, care utilizează surse de radiații de Categoria 1-3 și nu există informații despre starea acestora, a spus autoritatea de reglementare. Un astfel de material radioactiv poate provoca daune grave oamenilor dacă nu este asigurat și gestionat corespunzător.

Directorul general și-a reiterat disponibilitatea de a călători la CNE Cernobîl pentru a se asigura de angajamentul părților în conflict față de siguranța și securitatea tuturor centralelor nucleare ale Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.