Acasă Externe CPI: Există o bază rezonabilă pentru deschiderea unei investigații în legătură cu...

CPI: Există o bază rezonabilă pentru deschiderea unei investigații în legătură cu conflictul din Ucraina

Ucraina nu este stat parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale (CPI), dar ”și-a exercitat de două ori prerogativele de a accepta în mod legal jurisdicția Curții”

DISTRIBUIȚI

163708 – 01032022 – ”Mi-am exprimat îngrijorarea din ce în ce mai mare, deopotrivă cu liderii mondiali și cetățenii lumi, cu privire la evenimentele care se desfășoară în Ucraina.

Doresc să anunț că am decis deschiderea unei investigații asupra situației din Ucraina, cât mai repede posibil”, este declarația făcută luni seara de procurorul Curții Penale Internaționale, Karim AA Khan.

Acesta a precizat că Ucraina nu este stat parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale (CPI), prin urmare ”nu poate trimite ea însăși situația biroului meu”, dar ”și-a exercitat de două ori prerogativele de a accepta în mod legal jurisdicția Curții asupra presupuselor crime care au loc pe teritoriul său, conform Statutului de la Roma, în cazul în care Curtea ar alege să o exercite”.

Prima cerere depusă de Guvernul Ucrainei a acceptat jurisdicția CPI cu privire la presupusele crime comise pe teritoriul ucrainean în perioada 21 noiembrie 2013 – 22 februarie 2014. A doua solicitare a prelungit această perioadă de timp nedeterminată pentru a include presupusele crime comise sau în curs de desfășurare pe teritoriul Ucrainei începând cu 20 februarie 2014.

Am analizat concluziile Oficiului care decurg din examinarea preliminară a situației din Ucraina și am confirmat că există o bază rezonabilă pentru a continua cu deschiderea unei investigații”, a mai spus procurorul Karim A.A. Khan.

Acesta apreciază că există ”o bază rezonabilă” pentru a crede că în Ucraina au fost comise atât presupuse crime de război, cât și crime împotriva umanității în legătură cu evenimentele deja evaluate în timpul examinării preliminare de către Oficiu.

”Având în vedere extinderea conflictului în ultimele zile, intenția mea este ca această investigație să cuprindă și orice noi presupuse infracțiuni care intră în jurisdicția Biroului meu și care sunt comise de orice parte la conflict, pe orice parte a teritoriului Ucrainei”, se mai arată în declarație.

”Am însărcinat deja echipa mea să exploreze toate oportunitățile de conservare a dovezilor. Următorul pas este de a continua procesul de căutare și obținere a autorizației de la Camera preliminară a Curții pentru deschiderea unei anchete. O cale alternativă stabilită în Statut care ar putea accelera în continuare chestiunile ar fi ca un stat parte ICC să trimită situația Biroului meu, ceea ce ne-ar permite să continuăm activ și imediat cu investigațiile independente și obiective ale Oficiului.

De asemenea, voi cere sprijinul tuturor statelor părți și al comunității internaționale în ansamblu, în timp ce Biroul meu își va desfășura investigațiile. Voi face apel pentru sprijin bugetar suplimentar, pentru contribuții voluntare pentru a ne susține. Importanța și urgența misiunii noastre este prea serioasă pentru a fi ținută ostatică de lipsa de mijloace.

Voi continua să urmăresc îndeaproape evoluțiile de pe teren din Ucraina și voi cere din nou reținere și respectarea strictă a normelor aplicabile ale dreptului internațional umanitar”, se mai menționează în declarație procurorului CPI.

Acesta a mai transmis că oricine are informații relevante pentru situație, le poate transmite la adresa: otp.informationdesk@icc-cpi.int .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.