Acasă Externe Iulia Motoc anunță că a câștigat selecția pentru CPI

Iulia Motoc anunță că a câștigat selecția pentru CPI

DISTRIBUIȚI

168408 – 29032023 – Judecătorul Iulia Motoc, a anunțat pe contul de Facebook că a câștigat selecția organizată de Ministerele Afacerilor Externe și al Justiției pentru un post de judecător la Curtea Penală Internațională (CPI), anunță G4Media.

Ceilalți trei candidați au fost Aurora Ciucă (profesor universitar doctor hab. la Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” din București), Laura Maria Crăciunean-Tatu (conferențiar universitar doctor la Facultatea de Drept „Simion Bărnuțiu” din Sibiu) și Nicolae Ploeșteanu (conferențiar universitar doctor la Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș).

Lista cu cele trei nume (Motoc titular, Ciucă și Crăciunean-Tatu rezerve) trebuie validată de Guvern, care o va trimite la Adunarea Statelor Părți (ASP).

Conform procedurii aprobate de Guvern, judecătorii care au candidat pentru postul de la CPI trebuie să se ”bucure de o înaltă considerație morală, cunoscute pentru imparțialitatea și integritatea lor și întrunind condițiile cerute in statele lor respective pentru exercitarea celor mai înalte funcții judiciare.” Candidaților li s-a mai cerut să aibă competența recunoscută în domeniile dreptului penal și procedurii penale, precum și experiența necesară procesului penal, fie în calitate de judecător, de procuror ori avocat sau în domeniile pertinente ale dreptului internațional, ca dreptul internațional umanitar și drepturile omului, precum și o mare experiență într-o profesiune juridică ce prezintă interes pentru activitatea judiciară a Curții.

Iulia Motoc a fost judecător la Curtea Constituțională, iar, din 2013, ocupă postul de judecător din partea României la CEDO. Acest mandat a expirat în decembrie 2022, fiind în curs procedura de desemnare a unui înlocuitor. Ea este doctor în Drept Internațional Public și Filosofie. În 2021, Motoc a participat, fără succes, la un alt concurs organizat de Ministerul de Justiție, pentru postul de judecător la Tribunalul Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.