Acasă Social Aparare Cooperare România-India în domeniul Apărării

Cooperare România-India în domeniul Apărării

DISTRIBUIȚI

 168409 – 29032023 –  În contextul vizitei pe care o efectuează în India, secretarul de Stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale Simona Cojocaru a semnat un Acord interguvernamental în domeniul apărării. Este pentru prima dată în istoria relațiilor bilaterale dintre cele două țări când se semnează un acord de cooperare în acest domeniu.

„Vizita mea la New Delhi este o dovadă a importanței pe care România, stat membru NATO și UE, o acordă regiunii Indo-Pacific și relației bilaterale cu India. Suntem, desigur, conștienți de importanța strategică a acestei regiuni și  împărtășim același interes pentru o ordine internațională bazată pe respectarea normelor de drept internațional. Prin semnarea Acordului, cele două state își propun să  exploreze noi modalități de cooperare în domeniul militar, cu rezultate cuantificabile pentru ministerele noastre”, a transmis secretarul de stat Simona Cojocaru.

În contextul semnării Acordului, secretarii de stat Simona Cojocaru şi secretarul de stat pentru Apărare Giridhar Aramane au condus o sesiune de consultări politico-militare, în cadrul căreia au fost abordate situația de securitate de la Marea Neagră și din regiunea Indo-Pacifică, cooperarea în cadrul multilateral, respectiv perspectivele de dezvoltare a cooperării bilaterale pe subiecte de interes precum schimbul de experiență în apărarea cibernetică, instruire și educație, comunicații și informatică, medicina militară, cercetare științifică în domeniul politicii de apărare și istoriei militare, precum și în domeniul tehnico-militar.

Oficialul român a evidențiat impactul grav al războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina asupra securității euroatlantice, cu efecte majore nu doar la nivel regional, ci și internațional și a expus măsurile luate de România pentru limitarea efectelor, exemplificând prin sprijinul acordat refugiaților ucraineni sau facilitarea exportului de cereale din Ucraina către piețele globale.

De asemenea, au fost abordate subiecte care au vizat, în principal, perspectivele relațiilor de cooperare în context ONU sau al cooperării cu Uniunea Europeană.

Oficialul român a transmis aprecierea pentru rolul pivotal pe care India îl asumă în asigurarea echilibrului la nivel regional si global, precum și contribuția sa majoră în misiunile ONU de menținere a păcii, la nivel mondial.

Un moment important al vizitei a fost reprezentat de ceremonia depunerii de coroane la Memorialul Național de Război (National War Memorial), monument care onorează sacrificiul suprem al militarilor indieni căzuți la datorie pentru patrie.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.