Acasă Politic Firmele care poluează cât mai puțin vor fi avantajate la licitațiile publice

Firmele care poluează cât mai puțin vor fi avantajate la licitațiile publice

DISTRIBUIȚI

 163913 – 16032022 – Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege inițiat de PSD care introduce criteriul verde în evaluarea ofertanților care participă la licitațiile publice. Este vorba despre introducerea, în cadrul licitațiilor publice, a unor criterii de evaluare din punct de vedere al poluării și al beneficiilor pentru mediu. Aceștia urmează să fie stabiliți, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, printr-un ordin comun al ministrului Mediului și președintelui Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.

Scopul esențial al actului normativ constă în reducerea poluării, prin scurtarea lanțurilor de transport și distribuție, însă legea va aduce beneficii atât producătorilor români, cât și autorităților locale, județene sau naționale.

“Criteriul verde înseamnă puncte în plus la licitație pentru firmele care poluează mai puțin prin operațiunile de transport. Astfel, firmele românești au șanse în plus să participe cu succes la licitațiile publice. Practic, în evaluarea ofertelor la licitațiile publice vor fi punctate suplimentar firmele capabile să asigure o poluare cât mai mică, urmare a unui traseu de transport cât mai scurt. Una e să aduci bunurile achiziționate de la mii de kilometri, alta e să le transporți de la câteva sute sau zeci de kilometri”, a declarat deputatul Alexandra Huțu.

Aceasta consideră că legea va contribui și la creșterea numărului de agenți economici care vor produce și comercializa bunuri ținând cont de componentele ecologice și de protecția mediului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.