Acasă Externe Agenda Europeana Frontex ar putea sprijini direct Rep. Moldova în gestionarea frontierelor cu Ucraina

Frontex ar putea sprijini direct Rep. Moldova în gestionarea frontierelor cu Ucraina

DISTRIBUIȚI
foto:caleaeuropeana.ro

 163956 – 18032022 – Consiliul Uniunii Europene a decis joi semnarea unui acord cu Rep. Moldova pentru sprijinul operațional al Frontex în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. Proiectul de decizie trebuie transmis Parlamentului European, care trebuie să își dea aprobarea pentru încheierea finală a acordului.

Prin semnarea Acordului, Frontex va putea sprijini operațional Rep. Moldova cu asistență directă în gestionarea frontierelor, prin trimiterea de echipe care pot sprijini autoritățile moldovene la înregistrarea și controalele la frontieră.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, peste 300.000 de refugiați au intrat în Moldova, iar numărul acestora continuă să crească. Autoritățile moldovene de gestionare a frontierelor se confruntă cu provocarea de a reglementa acest aflux de refugiați, monitorizând în același timp o frontieră cu o zonă de război activă.

În prezent, UE oferă sprijin acestor eforturi printr-un acord de lucru existent cu Frontex, încheiat în 2008, care permite schimbul de informații, formarea și coordonarea anumitor măsuri operaționale comune. La 14 martie 2022, Consiliul a autorizat deschiderea negocierilor privind un acord privind statutul, care va permite un sprijin operațional suplimentar pentru a răspunde rapid provocărilor actuale.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.