Acasă Politic COVID-19: Comisia Europeană îndeamnă statele membre să intensifice pregătirile pentru următoarea etapă...

COVID-19: Comisia Europeană îndeamnă statele membre să intensifice pregătirile pentru următoarea etapă a pandemiei

DISTRIBUIȚI

 164526 – 27042022 – Comisia Europeană propune un set de acțiuni pentru a gestiona etapa actuală a pandemiei de COVID-19 și pentru a efectua pregătirile pentru următoarea etapă.

Lucrând împreună, UE a salvat până în prezent sute de mii de vieți omenești mulțumită vaccinurilor împotriva COVID-19, a menținut piața unică operațională, a redus la minimum restricțiile de călătorie și a mobilizat capacitatea de producție a produselor esențiale atunci când lanțurile de aprovizionare au fost perturbate. În noua etapă a pandemiei, pentru care pregătirea și răspunsul necesită susținere, coordonarea va fi, încă o dată, esențială. Prin urmare, Comisia invită statele membre să întreprindă acțiunile necesare înainte de venirea toamnei pentru a asigura vigilența și coordonarea continuă a pregătirii și răspunsului în materie de sănătate publică.

Păstrarea vigilenței în cursul tranziției spre ieșirea din etapa acută a pandemiei de COVID-19

Nivelurile actuale mai mici ale numărului de cazuri de COVID-19 oferă statelor membre oportunitatea de a-și consolida supravegherea, sistemele de sănătate și pregătirea generală pentru pandemii. În particular, Comisia invită statele membre:

  • să intensifice administrarea dozelor inițiale și de rapel ale vaccinurilor, ținând seama de circulația simultană a virusurilor care cauzează COVID-19 și gripa sezonieră;
  • să instituie sisteme integrate de supraveghere care să nu se mai bazeze pe identificarea și raportarea tuturor cazurilor de COVID-19, ci pe obținerea unor estimări fiabile și reprezentative;
  • să continue testarea și secvențierea țintită a unui număr de eșantioane care să fie suficient pentru a estima cu precizie circulația variantelor și pentru a depista noi variante;
  • să investească în redresarea sistemelor de sănătate și să evalueze impactul mai larg al pandemiei asupra sănătății, inclusiv asupra sănătății mintale, și asupra întârzierilor în efectuarea tratamentelor și a îngrijirilor;
  • să aplice norme coordonate la nivelul UE pentru a asigura libera deplasare în condiții de siguranță, atât în interiorul UE, cât la nivel internațional;
  • să sprijine dezvoltarea următoarei generații de vaccinuri și de mijloace terapeutice;
  • să intensifice colaborarea împotriva informării incorecte și a dezinformării cu privire la vaccinurile împotriva COVID-19;
  • să continue să promoveze solidaritatea și îmbunătățirea guvernanței la nivel mondial.

În plus, Comisia Europeană anunță acțiuni menite să asigure lanțuri de aprovizionare reziliente pe tot parcursul pandemiei, atât pentru contramăsuri medicale, cât și pentru produse esențiale, în toate ecosistemele industriale. De asemenea, ea lansează astăzi o procedură de ofertare, în cadrul inițiativei UE FAB, pentru a rezerva capacități de producție de vaccinuri pe bază de mARN, proteine și vectori. Această inițiativă va rezerva o capacitate de producție nou creată care să fie utilizată în caz de viitoare urgențe sanitare. Procedura de ofertare se adresează producătorilor de vaccinuri care dispun de facilități în UE/SEE, care pot trimite cererea lor de participare până la 3 iunie 2022, ora 16.00 CEST.

Pe termen mediu și lung se vizează consolidarea în continuare a pregătirii pentru pandemii și consolidarea coordonării răspunsului între statele membre, precum și la nivel mondial, punerea în aplicare a propunerilor privind Uniunea europeană a sănătății, abordarea impactului mai larg al pandemiei asupra sănătății, incluzând „COVID-19 de lungă durată” și impactul asupra sănătății mintale, precum și accelerarea digitalizării în domeniul sănătății.

 „Intrăm într-o nouă etapă a pandemiei, pe măsură ce trecem de la o gestionare în regim de urgență la o gestionare mai sustenabilă a pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, trebuie să rămânem vigilenți. Numărul de cazuri este încă mare în UE și încă multe persoane decedează din cauza COVID-19 la nivel mondial. În plus, noi variante pot apărea și se pot răspândi rapid. Dar știm ce avem de făcut. Trebuie să intensificăm și mai mult vaccinarea, inclusiv administrarea rapelurilor, precum și testarea specifică – și trebuie să continuăm să ne coordonăm îndeaproape răspunsurile noastre în UE”, a declarat Europene, Ursula von der Leyen.

 „Vaccinarea, abordarea noastră coordonată și puternică la nivelul UE și imunitatea naturală oferă o oportunitate foarte binevenită de a trece de la o gestionare în regim de urgență la o gestionare mai sustenabilă a pandemiei de COVID-19. Numărul de cazuri este încă mare în UE, dar presiunea asupra sectorului sanitar a fost redusă, iar societățile și economiile noastre s-au redeschis din nou. Cetățenii noștri se pot bucura în sfârșit de această perioadă cu mult mai puține restricții în viața de zi cu zi, după doi ani și jumătate extraordinari și dificili. Cu toate acestea, este esențial ca statele membre să mențină un nivel înalt de vigilență și de pregătire pentru noi focare și variante – pandemia nu s-a încheiat încă. Trebuie să facem mai mult pentru a vaccina populația la nivel mondial, acum că aprovizionarea cu vaccinuri nu mai este o problemă. Modul în care COVID-19 va continua să ne afecteze viețile în următorii ani va depinde în mare măsură de deciziile care se iau astăzi, în UE și la nivel mondial”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

În timp ce în Europa încă se mai observă un număr variabil de cazuri, creșterile acestuia nu conduc la fel de des ca înainte la un număr mai mare de forme grave ale bolii sau de decese mulțumită vaccinării pe scară largă. Varianta omicron, în prezent dominantă, este mai puțin virulentă decât variantele anterioare. Cu toate acestea, la nivel mondial, numărul cazurilor este încă de ordinul milioanelor. Multe persoane se află în carantină în unele părți ale lumii. Multe dintre ele încă suferă sau chiar decedează din cauza COVID-19. Reducerea treptată a imunității împotriva infectării și posibila exacerbare pe parcursul sezonului rece sporesc riscul ca noi variante ale SARS-CoV-2 – virusul care cauzează COVID-19 – să apară și să se răspândească.

În timp ce statele membre pun în aplicare noi abordări pentru a gestiona pandemia în curs de desfășurare, strategiile fragmentate vizând pregătirea și răspunsul riscă să submineze beneficiile pe care coordonarea la nivelul UE a măsurilor de securitate sanitară le-a generat până în prezent.

Prin urmare, prezenta comunicare propune o abordare a gestionării actualei noi etape a pandemiei care să se bazeze pe succesul coordonării la nivelul întregii UE a pregătirii și răspunsului în materie de sănătate publică.

Inițiativa „EU FAB” a fost anunțată în februarie 2021 pentru a crea facilități de producție de vaccinuri mereu gata de producție și pentru a asigura menținerea capacităților actuale de producție din UE/SEE a tipurilor de vaccinuri bazate pe mARN, proteine și vectori necesare pentru viitoarele urgențe de sănătate publică. Pentru a institui EU FAB, se va publica o procedură de ofertare în Tender Electronic Daily, supliment al Jurnalului Oficial.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.