Acasă Politic Protecție pentru victimele violenței domestice

Protecție pentru victimele violenței domestice

DISTRIBUIȚI

165332 – 22062022 – Proiectul legislativ depus de deputatele USR, Oana Țoiu şi Oana Cambera, care acordă victimelor violenţei domestice dreptul de a avea acces la locuinţele de necesitate sau la cele sociale, a fost votat astăzi în plenul Camerei Deputaților cu majoritate de voturi și pleacă la promulgare.

Legea prevede includerea victimelor violenţei domestice în categoria beneficiarilor de locuinţe sociale, pe termen lung, şi posibilitatea de acordare a locuinţelor de necesitate ca măsură temporară adiţională, la cererea acestora, pe perioada ordinului de protecţie. Locuinţele de necesitate sunt cele prevăzute pentru victimele inundaţiilor, care nu puteau fi folosite pentru alte scopuri în cadrul legal existent, nici măcar atunci când riscul inundaţiilor nu exista. Legea nu are impact bugetar, ci include în categoria celor care au dreptul să aplice la fondul locativ existent și victimele violenței domestice, excluse până acum.

În 2020, poliția a înregistrat 26.809 de cazuri de violență domestică. 22.864 de fapte au fost comise la domiciliu. În 2021 au fost 18.303 cazuri de pericol iminent sesizate de poliţiştii care au intervenit şi, din păcate, aproape unul din trei ordine de protecţie este încălcat, iar 84% dintre faptele de loviri sau violenţe s-au întâmplat la domiciliu. Au fost emise 10.336 de ordine de protecţie, dintre care 4.870 provin din ordine de protecţie provizorii. Faptele au fost comise atât în mediul rural cât şi în mediul urban, în proporţii aproape egale, conform unui raport al Reţelei pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, bazat pe datele IGPR.

Pe parcursul primelor trei luni ale anului 2022, au fost înregistrate 328 de victime dintre care 45 de victime femei cu copii, doi copii și 13 bărbați, și s-au emis 206 ordonanţe de protecție, 76 dintre acestea fiind încălcate de către agresor. Conform Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, în perioada 01 mai 2022 – 31 mai 2022, la linia de ajutor la nivel național destinată victimelor violenței domestice, discriminării pe criteriul de sex și traficului de persoane, au fost preluate 319 apeluri din care mai mult de jumătate (182) au fost în domeniul violenței domestice și au cerut și informații cu privire la adăposturi

Totodată, incidentele tragice cu privire la fapte de violenţă domestică soldate cu decesul victimelor, înregistrate în ultimii ani şi adeseori larg mediatizate (cazurile Perla, Mogoşoaia, Calea Victoriei etc.), au devenit repere negative pentru acest domeniu în care, deşi s-au realizat schimbări reale şi majore în plan legislativ, trebuie asigurate spaţii de cazare pentru victimele violenţei domestice, precum şi sprijinul necesar pentru preluarea controlului asupra vieţii personale.

Victimele violenţei domestice vor putea utiliza locuinţele de necesitate, pe perioada ordinului de protecţie, având astfel acces la un spaţiu care le oferă posibilitatea ieşirii din situaţia de vulnerabilitate. Acest lucru va fi de un real folos, întrucât infrastructura dedicată de adăposturi de urgenţă şi locuinţe protejate acoperă în prezent mai puţin de jumătate din necesar. Posibilitatea de a fi încadrate în categoria beneficiarilor de locuințe sociale este o măsură de sprijin pentru victimelor violenței domestice, accesul la locuire fiind un element care le va asigura un parcurs mai ușor către o viață de independență față de abuzator.

„Când o treime din ordinele de protecție sunt încălcate și 8 din 10 fapte se întâmplă la domiciliu, este clar că victimele au nevoie de soluții pentru transferul la o viață independentă, și locuința socială este parte a acestei soluții. Puține așa cum suntem, am reușit astăzi să obținem voturile tuturor partidelor datorită societății civile care nu a lăsat politicul să uite de victime și a câtorva senatoare și deputate care au devenit ambasadoarele legii în grupurile lor parlamentare iar următorul pas în apărarea drepturilor femeilor și fetelor este legea vârstei consimțământului și pedepse crescute”, a declarat deputata Oana Țoiu, coiniţiatoare a proiectului de lege și președinta Comisiei pentru tineret și sport.

„Victimele violenței domestice au nevoie de un acoperiș deasupra capului pentru a putea ieși din situația nesigură în care se află. Un loc care să le ofere stabilitate. Un loc de unde să își refacă viața. Astăzi, prin această lege oferim soluții suplimentare pentru a facilita accesul la locuire și crearea unui cadru pentru autoritățile locale pentru a sprijini aceste femei în ceea ce poate însemna începutul unei vieți independente”, a declarat deputata USR Oana Cambera, coiniţiatoare a proiectului de lege.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.