Acasă Externe Ce valoare are apa?

Ce valoare are apa?

DISTRIBUIȚI

165757 – 25072022 – Seceta din întreaga Europă atrage atenția asupra unui subiect sensibil și de actualitate: apa. Ne întoarcem, așadar, la raportul Organizației Națiunilor Unite, publicat anul trecut, intitulat „Valorea apei”.

Analiza arată că apa este o resursă indispensabilă și unică. Mai complicat este că 97% din resursele de apă existente pe suprafața globului se află în mări și oceane, adică sunt reprezentate de apa sărată.

S-au făcut progrese cu privire la desalinizarea apei, țări precum Spania sau Arabia Saudită au investit și au dezvoltat infrastructura pentru desalinizarea apei de mare, dar specialiștii atrag atenția că acest proces este riscant pentru mediu. În sensul că metoda utilizată este una energofagă, iar descărcarea în natură a substanțelor care conțin sare și alte minereuri este considerată dăunătoare pentru mediu.

Pentru că apa dulce, prezentă în lacuri, râuri și în pânza freatică, reprezintă doar 3% din apa planetei, în acest moment, apa este supraexploatată sau, mai exact, este consumată într-un ritm mai rapid decât capacitatea naturală de reînnoire. În aceste condiții, devine tot mai clar că apa este o resursă nu doar vitală, ci și critică pentru economie și societate.

De fapt, există o serie de date care arată cât de mare este deficitul de apă în unele zone sau în unele țări. Astfel, astăzi, un locuitor al planetei din trei nu are acces la apă dulce, iar Națiunile Unite estimează că, până în anul 2025, jumătate din populația planetei va trăi într-o zonă în care apa dulce este rară.

Tot analiza ONU arată că până în anul 2040 cererea globală ar putea crește cu 50%, ceea ce va pune o presiune și mai mare asupra resurselor de apă.

Totodată, se estimează că 5,7 miliarde de oameni vor trăi în zone în care nu vor avea apă curată cel puțin o lună pe an. Sunt cifre și prognoze care par abstracte și care privesc un orizont de timp îndepărtat. Dar ele nu fac decât să atragă atenția asupra unei probleme care este prezentă și astăzi și anume deficitul resurselor de apă.

O ecuație complicată

Apa are multe valențe și multiple utilizări. Nu doar în economie, ci și în societate, pentru că ajută la păstrarea stării de sănătate sau la atingerea unui standard de viață de calitate.

Milioane de oameni, în special femei, conform raportului ONU, petrec ore întregi și parcurg distanțe de kilometri pentru a-și obține apa. În lume, mor anual aproximativ 300.000 de copii din cauza deshidratării sau a consumului de apă nepotabilă. La nivel mondial, trei miliarde de persoane nu dispun de resursele necesare pentru a se spăla pe mâini.

Valoarea apei trebuie definită ținând cont de nevoia de consum de uz casnic, de dreptul locuitorilor de a avea acces la apă sau de nevoia de a menține și consolida cursurile de apă. Este o ecuație complicată care presupune o abordare a situației în toată complexitatea sa.

De exemplu, agricultura consumă aproximativ 70% din resursele de apă dulce, iar eficiența utilizării crește de la cereale către produsele cu valoare adăugată ridicată, precum legumele, fructele sau florile. Dar, raportul ONU arată că, în general, în agricultură, apa este utilizată ineficient.

În energie, industrie și comerț, apa are o dublă dimensiune: pe de o parte, reprezintă un element de cost important pentru anumite sectoare în ceea ce privește producția, pe de altă parte, apa aduce și o serie de obligații legale ale companiilor pentru conformarea legată de tratarea apei uzate.

Apa are valori economice, sociale, culturale și de mediu. Pentru a reuși o administrare durabilă este nevoie să se țină seama de multiplele valori și întrebuințări ale apei. Doar o abordare de acest fel poate să ofere soluții pentru ca nu doar generația de astăzi să aibă suficientă apă, ci și generațiile viitoare. Sursa: rfi.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.