Acasă Externe De luni, Republica Moldova va cumpăra mai mult curent din România

De luni, Republica Moldova va cumpăra mai mult curent din România

DISTRIBUIȚI

166816 – 22102022  – De luni, după cum a anunțat vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu, Chișinăul va cumpăra încă 100 de MWh de energie electrică din România. În total, România va livra 235 MWh, a completat Spînu în mesajul său de pe facebook.

“Dragi cetățeni,

Stimați reprezentanți ai mass media,

Astăzi au fost mai multe știri îngrijorătoare referitor la situație în sectorul electroenergetic. În acest sens am câteva comentarii și mesaje:

  1. Vă rog să continuăm să economisim. În graficul de mai jos se vede cum un efort comun a dus la reducerea consumului de energie electrică în orele de vârf, dar și pe parcursul zilei. În perioada următoare va trebui să continuăm acest efort pentru a nu fi în situație de a deconecta consumatorii.
  2. Azi, cât și în acest weekend, nimeni nu va fi deconectat de la energia electrică. Începând de luni, vom avea un deficit mai mare de energie electrică ținând cont de anunțul MGRES de reducere a livrărilor de energie electrică. Tot luni, vom veni cu informații suplimentare despre acest deficit.
  3. Ce facem în continuare: (1) Am identificat alte 100 MWh de energie electrică care vor fi importate din România. În total, România va livra 235 MWh, (2) Energocom finalizează procesul de înregistrare pe platforma OPCOM (operatorul de piață din România) și va putea cumpăra suplimentar, în orele de vârf, energie electrică din România, (3) Suntem interconectați la ENTSO-E și vom putea achiziționa energie electrică de pe piața europeană.

Stimați cetățeni, războiul din Ucraina, atacurile din ultimele săptămâni asupra infrastructurii energetice din țara vecină și decizia Gazprom de a reduce livrările de gaz lovesc direct în cetățenii țării noastre de pe ambele maluri ale Nistrului. Noi, la Guvern vom face tot posibilul să ținem conectată țara la energia electrică. Vă rog să fim solidari și responsabili în a economisi în perioada următoare. Vă mulțumesc”, anunță vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.