Acasă Social Pandemia de coronavirus a dus la scăderea natalității în Europa

Pandemia de coronavirus a dus la scăderea natalității în Europa

DISTRIBUIȚI
Bebe

 166733 – 15102022  – Rata natalității a scăzut în Europa cu 14 la sută în ianuarie 2021, față de aceeași perioadă a anilor precedenți, potrivit unui studiu.Fenomenul este pus pe seama pandemiei de coronavirus.

România se află printre țările europene care au înregistrat cea mai mare scădere a ratei natalității, respectiv 23%. Cu cât perioada de carantină a fost mai mare, cu atât numărul sarcinilor a fost mai mic, potrivit studiului publicat de Human Reproduction și citat de BBC și Mediafax.ro.

Lituania şi România au înregistrat cele mai mari scăderi – de 28% şi, respectiv, 23% – în timp ce Suedia, care nu a avut niciun blocaj, a înregistrat o rată normală a natalității, potrivit rezultatelor publicate în revista Human Reproduction.

Anglia şi Ţara Galilor au înregistrat o scădere de 13% în ianuarie 2021, comparativ cu ianuarie 2018 şi 2019 – în timp ce numărul de copii născuţi în Scoţia a scăzut cu 14%. Franţa şi Spania au înregistrat o scădere de 14% şi, respectiv, 23%.

Cercetătorii spun că descoperirile pot duce la „consecinţe pe termen lung asupra demografiei, în special în Europa de Vest, unde există populaţii îmbătrânite”.

„Cu cât lockdown-urile au fost mai lungi, cu atât mai puţine sarcini au avut loc în această perioadă, chiar şi în ţările care nu au fost grav afectate de pandemie”, a declarat Dr. Leo Pomar, de la Spitalul Universitar din Lausanne, autorul studiului.

Măsurile de distanţare socială, temerile legate de virus şi criza socială şi economică provocată ar putea fi „factori indirecţi care au jucat un rol în decizia cuplurilor de a amâna sarcinile”, se mai arată în raport.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.