Acasă Social Aparare Vizita la Belgrad a secretarului de stat pentru politica de apărare, planificare...

Vizita la Belgrad a secretarului de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale

DISTRIBUIȚI

166895– 28102022  –  Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat joi, 27 octombrie, în calitate de speaker, la Belgrade Security Conference, în cadrul panelului intitulat Black Sea Region at Boiling Point.

            În marja evenimentului, oficialul român a avut o întâlnire cu ministrul adjunct sârb pentru politica de apărare, Predrag Bandic, precum și cu atașații apărării acreditați la Belgrad din statele membre UE și NATO.

            În cadrul panelului, secretarul de stat Cojocaru a subliniat rolul României în asigurarea securității regiunii Mării Negre, ca stat membru matur al Uniunii Europene și ca aliat de încredere al NATO. Totodată, a evocat Conceptul Strategic al Alianței, adoptat în iunie la Madrid, unde este menționată, în premieră, importanța strategică a Mării Negre. De asemenea, Simona Cojocaru a reiterat decizia României de a crește bugetul apărării la 2.5% și a făcut cunoscut că țara noastră va deține, începând din vara anului 2023, presedinția Reuniunii miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM).

            În cadrul întrevederii cu ministrul adjunct al apărării, Predrag Bandic, cei doi oficiali au purtat discuții pe marginea principalelor repere ale cooperării bilaterale în domeniul apărării, evidențiindu-se buna colaborare în domenii precum învățământul militar sau istorie militară. De asemenea, cei doi demnitari au avut un schimb de opinii cu privire la situația de securitate din regiune, în contextul războiului din Ucraina.

            Agenda de discuții a mai cuprins, de asemenea, și subiecte referitoare la eforturile dedicate stabilității și securității în regiunea Mării Negre și în cea a Balcanilor de Vest, fiind subliniată contribuția celor două state la misiunile UE, cu accent pe contribuția semnificativă a României la operația EUFOR ALTHEA. În context, oficialul român a reiterat susținerea țării noastre pentru avansarea parcursului european al Republicii Serbia. Totodată, cele două părți au agreat o cooperare mai strânsă pe perioada deținerii președinției Reuniunii miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est.

            În data de 26 octombrie, la întalnirea cu atașații apărării acreditați la Belgrad din statele membre UE și NATO, secretarul de stat a discutat despre demersurile întreprinse la nivel național în vederea consolidării securității în zona extinsă a Mării Negre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.