Acasă Politic Consultări româno-luxemburgheze

Consultări româno-luxemburgheze

DISTRIBUIȚI

 167121 – 18112022– Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut joi, 17 noiembrie 2022, consultări bilaterale cu ministrul afacerilor externe și europene Jean Asselborn, în contextul vizitei efectuate în Marele Ducat al Luxemburgului, la invitația acestuia.

În cadrul discuțiilor, cei doi miniștri au trecut în revistă stadiul actual și perspectivele relațiilor bilaterale în ceea ce privește dialogul politic, dinamica schimburilor comerciale și a investițiilor, acțiunile de stimulare a cooperării sectoriale, domeniile cultural-științific, educație, precum și situația cetățenilor români care trăiesc în Marele Ducat și regiunea adiacentă acestuia.

Cu privire la relațiile economice bilaterale și în contextul în care nivelul schimburilor comerciale între România și Luxemburg au o tendință crescătoare, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat atât necesitatea diversificării și echilibrării schimburilor comerciale, cât și rolul important al investițiilor, Luxemburg ocupând locul 7 în clasamentul investitorilor străini din România.

În plan sectorial, a subliniat o serie de domenii de interes reciproc, în care potențialul de cooperare poate fi valorificat superior, precum domeniul financiar, tehnologii de vârf (tehnologii ecologice, biotehnologie, energie verde), tehnologia informatică și a comunicațiilor, securitate energetică, clusterele de cercetare și dezvoltare și turismul.

Cei doi miniștri au discutat și teme de interes prioritar de pe agendele curente europeană și aliată, inclusiv în perspectiva reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO, pe care ministrul Aurescu o va găzdui la finele lunii noiembrie.

Cei doi demnitari au dezbătut efectele multidimensionale și grave ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, analizând situația de securitate regională, în special la Marea Neagră, cu accent pe gestionarea refugiaților ucraineni, alături de impactul acestei agresiuni asupra altor domenii-cheie, precum securitatea alimentară și securitatea energetică. Ministrul Aurescu a prezentat contribuția substanțială a României pentru facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene prin țara noastră.

Discuțiile au evidențiat convergența pozițiilor României și ale Marelui Ducat în ceea ce privește temele discutate.

Tematica europeană a vizat atât aspecte de interes reciproc (viitorul UE, atenția și susținerea acordate de UE Balcanilor de Vest, perspectivele integrării europene a Ucrainei, R. Moldova și Georgiei), cât și din perspectiva intereselor României.

Omologul luxemburghez a reconfirmat în dialogul cu ministrul Bogdan Aurescu susținerea puternică a țării sale pentru aderarea României la spațiul Schengen. Bogdan Aurescu a mulțumit în mod deosebit pentru sprijinul Luxemburgului pentru acest obiectiv și a asigurat că România va rămâne pe deplin angajată la nivel politico-diplomatic, pentru a mobiliza sprijinul politic necesar pentru adoptarea rapidă a Deciziei de aderare a României la acest spațiu.

Nu în ultimul rând, ministrul Aurescu a mulțumit în mod deosebit omologului său pentru intenția Luxemburgului de a desfășura în cadrul Grupului de luptă NATO din România un contingent de 25 de militari, decizia fiind în curs de aprobare în Parlamentul luxemburghez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.