Acasă Politic Întrevedere Aurescu-Blinken, la București

Întrevedere Aurescu-Blinken, la București

DISTRIBUIȚI

 167238 – 28112022 –  În marja participării la Reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO, cu prilejul vizitei pe care secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, o efectuează în România, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu va avea marți, 29 noiembrie 2022, consultări politice cu omologul american.

Potrivit MAE, în cadrul discuțiilor, ministrul Aurescu și secretarul de Stat Blinken vor trece în revistă stadiului cooperării bilaterale în domeniile de interes, inclusiv în baza priorităților stabilite cu ocazia vizitei ministrului Aurescu la Washington, în luna noiembrie 2021, precum creșterea prezenței militare a SUA în România, consolidarea posturii NATO în regiunea Mării Negre, procesul de aderare a României la OCDE și avansarea proiectelor comune din domeniul nuclear civil.  Ministrul Bogdan Aurescu va reitera, totodată, interesul României, ca Partener Strategic al SUA, pentru înregistrarea de progrese concrete în ce privește accederea țării noastre în programul Visa Waiver.

De asemenea, vor fi abordate evoluțiile recente în materie de securitate, cu accent asupra regiunii Mării Negre și securității pe Flancul Estic al NATO, ca urmare a agresiunii militare ruse în Ucraina, și eforturile comunității transatlantice de a gestiona impactul acesteia asupra securității regionale și a stabilității globale.

Întrevederea dintre cei doi oficiali se va concentra, astfel, și pe coordonarea bilaterală în vederea asistenței acordate Ucrainei și a implementării deciziilor privind consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, adoptate în timpul Summitului Alianței de la Madrid. Discuțiile vor viza, de asemenea, evoluția situației regionale de securitate la Marea Neagră, cei doi oficiali urmând să efectueze un schimb de opinii cu privire la viitoarele evoluții și consecințele acestora în plan securitar mai larg asupra Europei și la nivel global.

Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta eforturile multidimensionale ale României de ajutorare a Ucrainei, inclusiv asistența umanitară acordată refugiaților din țara vecină și măsurile luate de Guvernul României pentru a facilita tranzitul produselor agricole ucrainene prin țara noastră, în scopul evitării unei crize alimentare globale. De asemenea, în condițiile creșterii impactului agresiunii militare ruse asupra întregii regiuni a Mării Negre, ministrul afacerilor externe se va referi la miza susținerii vecinilor Ucrainei, cu accent pe Rep. Moldova, context în care va sublinia rolul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, în care SUA joacă un rol important. Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta totodată sprijinul multidimensional acordat de România statului vecin.

Potrivit Departamentului de Stat, în timp ce se află la București, secretarul Blinken și premierul român Nicolae Ciucă vor vizita expoziția –  Noi oamenii – 25 de ani de parteneriat strategic  – care celebrează momentele cheie ale parteneriatului SUA-România din 1997.

Secretarul Blinken va avea întrevederi separate cu președintele României Klaus Iohannis și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și va participa la un dineu de lucru cu ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.