Acasă Politic Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu salută adoptarea Declarației miniștrilor de externe ai...

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu salută adoptarea Declarației miniștrilor de externe ai NATO în cadrul ministerialei de la București

DISTRIBUIȚI

 167274 – 30112022 – Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu salută adoptarea Declarației miniștrilor de externe ai NATO, la sfârșitul primei sesiuni a Reuniunii miniștrilor de externe ai statelor NATO, pe care o găzduiește la București în perioada 29-30 noiembrie 2022.

În Declarația NATO de la București, miniștrii de externe ai statelor aliate și invitate au condamnat războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, în mod deosebit atacurile împotriva populației și infrastructurii civile, încălcările repetate ale dreptului internațional umanitar, precum și șantajul energetic practicat de Moscova.

De asemenea, miniștrii de externe au reiterat sprijinul NATO pentru suveranitatea, integritatea teritorială, independența și aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei, precum și angajamentul țărilor Alianței de a-și continua și intensifica asistența pentru Ucraina, în coordonare cu toți partenerii relevanți, în primul rând cu UE.  Totodată, miniștrii au reafirmat angajamentul NATO de consolidare a sprijinului pentru Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina, în scopul susținerii integrității, rezilienței, capabilităților și independenței politice a acestor state.

Șefii diplomațiilor aliat au subliniat în textul Declarației hotărârea NATO de a-și întări semnificativ postura de apărare și descurajare și de a continua dezvoltarea unui spectru complet de forțe și capabilități. Au transmis un mesaj unanim de solidaritate, arătând că orice atac împotriva unui stat NATO va primi un răspuns ferm și unit. În contextul participării la reuniune a Finlandei și Suediei, state invitate să adere la Alianță, miniștrii de externe și-au reafirmat susținerea pentru Politica Ușilor Deschise a NATO și pentru deciziile Summitului de la București din 2008.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.