Acasă Externe Agenda Europeana 1,39 miliarde de euro alocați din Fondul pentru Modernizare pentru 8 parcuri...

1,39 miliarde de euro alocați din Fondul pentru Modernizare pentru 8 parcuri fotovoltaice și a două centrale electrice în România

DISTRIBUIȚI

 167500 – 23122022 – Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia, România și Slovacia au primit în cel de-al doilea an de funcționare a Fondul pentru modernizare 4,11 miliarde de euro pentru 61 de proiecte de modernizare a sistemelor energetice, producția de energie electrică din surse regenerabile.

Fondul pentru Modernizare este un instrument cu care operează politica de climă a Uniunii Europene pentru finanțarea investițiilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, de creștere a ponderii energiei din surse regenerabile și de creștere a eficienței energetice. Fondul se constituie dintr-o alocare de 2% din cantitatea totală de certificate scoase la licitație în conformitate cu normele și modalitățile stabilite în Regulamentul 1031/2010 al Comisiei Europene. În esenţă, scopul Fondului de Modernizare constă în finanțarea investițiile destinate modernizării sistemelor energetice și îmbunătățirii eficienței aferente acestora în zece state membre beneficiare care au un PIB / capita mai mic de 60% comparativ cu media Uniunii.

Fondul de Modernizare trebuie să asigure investițiile necesare, într-o proporție de minimum 70% din resursele financiare totale alocate, și să ajute statele membre beneficiare să își îndeplinească obiectivele în materie de climă și energie pentru 2030 și să accelereze tranziția verde a UE.

Anul acesta s-au efectuat plăți către Croația (119,8 milioane euro), Cehia (1,34 miliarde euro), Estonia (62,4 milioane euro), Ungaria (74,3 milioane euro), Lituania (85 milioane euro), Polonia (643,2 milioane euro), România (1,39 miliarde euro) și Slovacia (399,5 milioane euro). În iunie, fuseseră deja plătite 2,4 miliarde euro pentru a sprijini 45 de propuneri de investiții, sumă completată cu alte 1,71 miliarde euro pentru sprijinirea altor 16 proiecte.

Cele 61 de propuneri de investiții selecționate anul acesta de Fondul pentru modernizare se axează pe producția de energie electrică din surse regenerabile, pe modernizarea rețelelor energetice și pe eficiența energetică în sectoarele energiei, industriei, construcțiilor și transporturilor, precum și pe înlocuirea producției de cărbune cu combustibili cu intensitate scăzută a emisiilor de carbon. În România, investițiile vizează construirea a 8 parcuri fotovoltaice și a două centrale electrice cu turbine cu gaze în ciclu combinat pentru a înlocui lignitul cu surse regenerabile de energie și gaz în producția de electricitate, precum și modernizarea rețelelor de energie electrică.

Termenele-limită până la care statele membre beneficiare își pot prezenta propunerile de investiții pentru finanțare din Fondul pentru modernizare în cadrul următorului ciclu de plăți sunt 19 ianuarie 2023 pentru propunerile neprioritare și 16 februarie 2023 pentru propunerile prioritare.

În 2021, fondul a pus la dispoziție 898,43 milioane euro pentru opt țări beneficiare. Fondul vine în completarea altor instrumente de finanțare europene, cum ar fi politica de coeziune și Fondul pentru o tranziție justă, pentru investiții în conformitate cu Planul REPowerEU și cu pachetul „Pregătiți pentru 55”. Fondul funcționează sub responsabilitatea statelor membre beneficiare, în strânsă cooperare cu Comisia Europeană și cu Banca Europeană de Investiții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.