Acasă Externe Agenda Europeana Acord de parteneriat și cooperare UE-Thailanda

Acord de parteneriat și cooperare UE-Thailanda

DISTRIBUIȚI

 167425 – 15122022 – Uniunea Europeană și Thailanda au semnat la Bruxelles Acordul de parteneriat și cooperare (APC) UE-Thailanda, cu scopul declarat de a consolida dialogul politic cu privire la problemele de interes global și cooperarea în următoarele domenii – politică, mediu, energie, schimbări climatice, transporturi, știință și tehnologie, comerț, ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, drepturile omului, educație, agricultură, neproliferare, combatere a terorismului, lupta împotriva corupție și crimă organizată, migrație și cultură.

APC va intra în vigoare după ce va fi ratificat de statele membre ale UE și Thailanda. Acordul prevede aplicarea provizorie la finalizarea procedurilor necesare de către ambele părți.

Thailanda este al șaselea partener ASEAN care finalizează negocierile pentru un APC cu UE, după Indonezia, Vietnam, Filipine, Singapore și Malaezia.

APC cu Thailanda a fost parafat pentru prima dată în martie 2013, dar semnătura sa a fost reținută în 2014, după preluarea militară în țară. În urma concluziilor Consiliului din 2019, UE a considerat oportun să ia măsuri pentru extinderea angajamentului său cu Thailanda prin pregătirea pentru semnarea la timp a APC. Negocierile privind acordul au fost reluate la 13 iulie 2021 și s-au încheiat în septembrie 2022. Acordul a fost parafat la Bruxelles la 2 septembrie 2002.

Deocamdată, Cooperarea UE – Thailanda se bazează pe Acordul de cooperare UE – ASEAN din 1980. Noul acord creează o nouă bază juridică, mai cuprinzătoare pentru relațiile UE – Thailanda și care va răspunde mai bine provocărilor globale actuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.