Acasă Externe Agenda Europeana Eurodeputații vor reducerea birocrației excesive și simplificarea procedurilor pentru realizarea proiectelor de...

Eurodeputații vor reducerea birocrației excesive și simplificarea procedurilor pentru realizarea proiectelor de energie regenerabilă

Se propune ca pentru autorizarea instalațiilor de panouri fotovoltaice cu o putere mai mică de 50 kW să fie suficientă doar notificarea

DISTRIBUIȚI

 167424 – 15122022 – Tensiunile internaționale care decurg din invazia rusă a Ucrainei, contextul geopolitic general și prețurile ridicate ale energiei au crescut nevoia accelerării eficienței energetice și folosirea energiilor regenerabile în UE pentru limitarea dependenței energetice de țările terțe.

În plus, birocrația excesivă este un obstacol important pentru investițiile în energiile regenerabile și infrastructura aferentă. Bunurile publice aflate în conflict reprezintă a doua sursă principală de obstacole pentru realizarea instalațiilor regenerabile, în special cazul energiei eoliene, energiei geotermală și hidroenergiei, precum și solar fotovoltaic.

Alte obstacole identificate se referă la lipsa de sprijin din partea factorilor de decizie politică sau opoziția prelungită a unor instituții publice sau private sau a populației, precum și probleme legate de conexiunile la rețea și procedurile de operare.

Ca urmare a acestor bariere, termenul de realizare pentru proiectele de energie regenerabilă poate dura până la zece ani. O condiție prealabilă pentru ca proiectele de energie regenerabilă să se materializeze este, prin urmare, simplificarea și scurtarea perioadei de emitere a autorizațiilor, așa cum se prevede în Comunicarea REPower UE.

Propunerea va accelera procedura de acordare a autorizațiilor pentru noi instalații din surse regenerabile, precum panourile solare sau turbinele eoliene, sau adaptarea celor existente.

În amendamentele adoptate, eurodeputații au redus perioada maximă de aprobare a noilor instalații de la 12 la 9 luni, dacă sunt situate în așa-numitele „zone de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile” (care vor fi definite de fiecare stat membru, în funcție de capacitatea sa de a instala surse regenerabile de energie într-un ritm mai rapid). În cazul în care autoritatea competentă nu răspunde până la termenul limită, autorizația sau cererea se consideră a fi aprobată, prin acord tacit.

În afara acestor domenii, procesul de autorizare nu ar trebui să depășească 18 luni, spun eurodeputații, față de doi ani, așa cum s-a propus inițial. În ceea ce privește retehnologizarea centralelor de energie regenerabilă existente, eurodeputații doresc ca procesul de acordare a autorizațiilor să nu depășească șase luni.

Atunci când stabilesc normele pentru zonele de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile desemnate, țările UE trebuie să evite sau, dacă nu este posibil, să reducă în mod semnificativ impactul negativ asupra mediului care poate apărea în astfel de zone. Aceste zone nu vor putea include siturile Natura 2000, parcurile și rezervațiile naturale, precum și rutele de migrație identificate pentru păsări și mamifere marine, cu excepția suprafețelor artificiale și construite, cum ar fi acoperișurile, parcările sau infrastructura de transport. Eurodeputații au adăugat, de asemenea, dispoziții referitoare la consultarea populației afectate înainte de alegerea unei locații pentru o instalație și înainte de desemnarea zonelor de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile.

Stimularea instalării panourilor solare pe clădiri și a pompelor de căldură

Propunerea include, de asemenea, obligația statelor UE să se asigure că autorizațiile de instalare a panourilor solare pe clădiri sunt eliberate în termen de o lună. Pentru instalațiile cu o putere mai mică de 50 kW, ar fi suficientă o procedură simplă de notificare. Instalarea panourilor solare ar putea fi scutită de obligația de a efectua o evaluare a impactului asupra mediului, propun eurodeputații. Autorizarea instalării pompelor de căldură nu trebuie să depășească o lună.

Pentru a aduce mai multă energie din surse regenerabile în rețea, deputații au inclus, de asemenea, elemente ale unei propuneri recente a Comisiei prezentate în cadrul așa-numitei „proceduri de urgență”, astfel încât majoritatea dispozițiilor să intre deja în vigoare în 2023.

Eurodeputații au împuternicit comisia de specialitate să înceapă negocierile cu Consiliul European.

Proiectul de lege a fost prezentat de Comisie în cadrul pachetului REPowerEU de reducere a dependenței europene de importurile de combustibili fosili din Rusia. Acesta va modifica directivele privind energia din surse regenerabile, eficiența energetică și performanța energetică a clădirilor, care sunt în curs revizuire separat, ca parte a pachetului „Pregătiți pentru 55”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.