Acasă Politic Certificatele de cazier judiciar vor fi eliberate și în formă electronică

Certificatele de cazier judiciar vor fi eliberate și în formă electronică

DISTRIBUIȚI

 167345 – 08122022 – Plenul Camerei Deputaților (decizională) a adoptat cu 250 de voturi ”pentru”, două voturi ”împotrivă” din partea AUR și două ”abțineri” din partea deputaților neafiliați completarea Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar. Inițiată de liberalii George Tuță și Sebastian Burduja, susținută și de alți 69 de parlamentari, prevede că la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată (conform Regulamentului (UE) nr.910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă) și sunt asimilate înscrisurilor autentice.

Procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar sunt stabilite prin ordin comun al ministrului de Interne și al ministrului Digitașizării în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a noilor prevederi.

”Aceste chestiuni de bun simț trebuiau făcute acum mult timp. Sunt gesturi administrative aparent simple, dar care, cu siguranță, pot porni un bulgăre de zăpadă al împăcării între stat și cetățeni. (…) Cazierul judiciar obținut de acasă este un astfel de demers.  Un gest de normalitate pentru cei peste 2 milioane de români din țară și străinătate, care nu vor mai trebui să aglomereze drumurile și secțiile de poliție.  O veste bună și pentru lucrătorii din Ministerul de Interne, care nu vor mai avea cozi la ghișee. (…) ..cu cât vom încuraja serviciile digitale și utilizarea acestora vom putea avea mai mult timp la dispoziție pentru lucrurile pe care le prețuim cu adevărat fiecare dintre noi”, a declarat George Tuță, unul dintre inițiatorii demersului legislativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.