Acasă Externe Îngrijorări peste Prut

Îngrijorări peste Prut

DISTRIBUIȚI

 167466 – 20122022 – Rusia ar plănui să atace Rep. Moldova în următoarele luni „fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie”, susține directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chișinău, Alexandru Musteață.

„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Rep. Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Rep. Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a declarat șeful SIS, într-un interviu pentru TVR Moldova.

Potrivit lui Alexandru Musteața, sunt analizate mai multe scenarii prin care Moscova ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Rep. Moldova.

Luna trecută, o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în zona de nord a localităţii Naslavcea din Rep. Moldova, la graniţa cu Ucraina. Nu au fost raportate victime, dar mai multe geamuri ale unor locuinţe din Naslavcea au fost sparte.

Incidentul a reprezentat un atac indirect asupra Rep. Moldova, a declarat la Euronews, Iulian Groza, președintele Institutului pentru Politici Europene și fost ministru adjunct de Externe al Rep. Moldova.

”Acest incident este o chestiune care nu putea fi evitată, având în vedere că Rusia în ultima lună a încălcat spațiul aerian, cu rachetele de croazieră, nu doar spațiul aerian, ci și statutul de neutralitate. Rep. Moldova a menționat în repetate rânduri că Rusia este statul agresor care duce războiul în Ucraina, dar a încălcat și spațiul nostru”, a explicat analistul citat de Euronews.

Informația nu a fost însă comentată de miniștrii de Externe Bogdan Aurescu și Nicu Popescu care au susținut o conferință de presă la finalul vizitei pe care șeful diplomației a efectuat-o luni la Chișinău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.