Acasă Politic Interzicerea condamnaților în alegerile locale și parlamentare

Interzicerea condamnaților în alegerile locale și parlamentare

DISTRIBUIȚI

 167409 – 14122022 – Parlamentul României  a votat legea care interzice candidatura la alegerile locale și parlamentare a oricărei persoane condamnate penal, anunță deputatul Elena Hărătău.

Este vorba despre o propunere legislativă a parlamentarilor PNL, care modifică Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

Legea a fost permisivă până acum, fapt ce a condus, după 1989, la accederea a numeroase persoane condamnate penal în posturi de demnitate publică, precum funcții de senator și deputat, dar și de primari sau președinți de Consilii Județene.

Potrivit Legii propuse de liberali, este  modificat Art. 52, alin. (14), din Legea nr. 208/2015, care va avea următorul cuprins: „(14) Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, respectiv condițiile prevăzute la art. 37 din Constituția României, republicată, pentru a fi alese și persoanele care la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea.”

Legea a fost adoptata cu 250 de voturi pentru și doar o abținere, Camera Deputaților fiind for decizional.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.