Acasă Life Reporteri fără Frontiere: 533 de jurnaliști se află în închisoare în lume

Reporteri fără Frontiere: 533 de jurnaliști se află în închisoare în lume

DISTRIBUIȚI

 167410 – 14122022 – Numărul jurnaliştilor aflaţi în închisoare în ţările lumii a atins un nou record în 2022, 533, după ce anul trecut se înregistrase deja un nivel istoric (488), relevă bilanţul anual publicat miercuri de organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF), transmite AFP.

Numărul jurnaliştilor ucişi (57) este de asemenea în creştere, mai ales din cauza războiului din Ucraina, după ce fusese la un nivel ‘istoric scăzut’ în 2021 (48) şi 2020 (50).

Mai mult de jumătate dintre jurnaliştii încarceraţi la data de 1 decembrie se aflau în detenţie în cinci ţări: China (110), Myanmar (62), Iran (47), Vietnam (39) şi Belarus (31).

Iranul este singura ţară care nu făcea parte din acest ‘sumbru palmares’ anul trecut, subliniază RSF, care alcătuieşte acest bilanţ anual începând din 1995.

De la începutul mişcării de contestare izbucnite în septembrie, 34 de jurnalişti li s-au alăturat celor aflaţi deja după gratii în Republica islamică.

‘Regimurile dictatoriale şi autoritare îşi umplu accelerat închisorile încarcerând jurnalişti’, a denunţat Christophe Deloire, secretar general al organizaţiei de apărare a libertăţii presei.

Bilanţul alcătuit de RSF relevă şi numărul fără precedent al jurnalistelor aflate în închisoare, 78, faţă de 60 în anul precedent.

”Jurnalistele reprezintă de acum aproape 15% dintre (jurnaliştii) încarceraţi, faţă de sub 7% în urmă cu cinci ani”, arată RSF. sursa:agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.