Acasă Politic Întrevederea ministrului Apărării Naționale cu omologul din Republica Coreea

Întrevederea ministrului Apărării Naționale cu omologul din Republica Coreea

DISTRIBUIȚI

 167506 – 23122022 – Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut vineri, 23 decembrie, la Seoul, o întrevedere cu omologul sud-coreean, Lee Jong-Sup. Întâlnirea a avut loc în contextul vizitei oficiale pe care președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă o efectuează, în perioada 19-23 decembrie, în Republica Coreea, împreună cu o delegație parlamentară și guvernamentală.

                Întâlnirea dintre cei doi miniștri ai apărării reprezintă o continuare a dialogului impulsionat în luna septembrie, prin semnarea la Seoul a Scrisorii de Intenție dintre cele două ministere de profil, document ce constituie baza pentru stabilirea și extinderea relațiilor militare bilaterale între România și Republica Coreea.

                Agenda discuţiilor bilaterale a vizat aspecte privind cooperarea în domeniul apărării, situația de securitate internațională, precum și perspectivele consolidării cooperării în cadrul organizațiilor internaționale. Astfel, în context bilateral a fost subliniată deschiderea pentru cooperarea în domenii precum educația militară sau instruirea în comun, în timp ce, din perspectiva aliată a fost apreciată importanța partenerilor din regiunea Asia-Pacific prin prisma deciziilor Summitului NATO de la Madrid, precum și potențialul de cooperare ce reiese din acest cadru. Totodată, cei doi oficiali au evidențiat contribuțiile în comun la misiunile de pace sub umbrela ONU.

                De asemenea, a fost reafirmat interesul reciproc pentru cooperarea în domeniul industriei de apărare, având în vedere potențialul existent în domeniu. Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a menționat importanţa transferului de tehnologie în România, în mod deosebit în actualul context strategic, o potențială cooperare în domeniu având premisele să ducă la dezvoltarea unor proiecte comune avantajoase pentru ambele părţi. Totodată, și-a exprimat convingerea că viitoarele proiecte de cooperare vor aduce o valoare adăugată pentru ambele state şi vor contribui la amplificarea relaţiei bilaterale și a invitat companiile sud-coreene să investească în industria de apărare din România.

                În final, cei doi înalți demnitari au exprimat angajamentul pentru aprofundarea relaţiilor de cooperare, continuarea dialogului politico-militar fiind esențială pentru consolidarea cooperării bilaterale în domeniul apărării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.