Acasă Politic România a depus la OCDE Memorandumul Inițial

România a depus la OCDE Memorandumul Inițial

Urmează evaluarea. Alături de noi ... Bulgaria și Croația!

DISTRIBUIȚI

 167437 – 16122022 – Prima etapă a procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică  (OCDE) a fost încheiată joi, 15 decembrie, odată cu depunerea, la Paris, a Memorandumului Inițial, după obținerea, în vară, a statutului de candidat prin adoptarea Foii de Parcurs.

Memorandumul Inițial înmânat de prim-ministrul Nicolae Ciucă secretarului general al OCDE Mathias Cormann este documentul de răspuns la Foaia de parcurs din luna iunie și este o autoevaluare a modului în care legislaţia, politicile şi practicile din România se aliniază instrumentelor juridice ale OCDE (26 de domenii și 234 instrumente juridice). După acest moment vom primi o serie de chestionare, vor veni comisii de evaluare, vom fi evaluaţi de acele comitete în legătură cu modul în care aplicăm standardele OCDE.

În alocuțiunea sa, prim-ministrul Nicolae Ciucă a arătat că aderarea României la OCDE nu înseamnă doar accederea într-o altă organizație internațională, ci ”o pârghie pentru a mobiliza transformări într-un spectru larg de domenii precum investiții, concurență, guvernanță corporativă, guvernanță publică, politica de mediu, educație”.

Este ”un efort de durată, care va necesita o evaluare calitativă, nu una bazată pe bifarea unor căsuțe. Este un proces pe care vrem să-l parcurgem într-o manieră consistentă”, a spus prim-ministrul Nicolae Ciucă, adăugând că acesta este și o ”oportunitate pentru a ne îmbunătăți politicile publice în aproape toate domeniile, de a continua modernizarea societății românești”.

Aderarea la OCDE va avea loc după ce fiecare comitet de evaluare va da unda verde.

În ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis începerea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante–Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.

România a mai încercat de trei ori să adere la OCDE, o dată în 2004, o dată în 2012 şi ultima dată în 2014.

OCDE este un for interguvernamental care se ocupă de identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperităţii şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global.

Printre membrii fondatori se află Canada, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie şi SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.