Acasă Politic România propune revitalizarea Parteneriatului Estic

România propune revitalizarea Parteneriatului Estic

DISTRIBUIȚI

 167397 – 13122022 – În marja Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 12 decembrie 2022, la o reuniune de lucru a miniștrilor de externe din statele membre UE pe tema Parteneriatului Estic (PaE), organizată la inițiativa ministrului de externe Aurescu, împreună cu miniștrii de externe din Cehia (care deține Președinția Consiliului UE), Polonia și Suedia (ca inițiatori ai PaE), precum și la Reuniunea ministerială a PaE, alături de omologii săi din statele membre UE și din statele partenere Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Rep. Moldova și Ucraina. Inițiativa ministrului român de externe de a lansa procesul de dezbatere privind revitalizarea PaE, inclusiv prin organizarea reuniunii de lucru de luni, a fost apreciată de toți participanții.

Reuniunea de lucru a miniștrilor de externe din statele membre UE pe tema Parteneriatului Estic a fost prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, și a beneficiat de participarea comisarului european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

Schimburile de opinii derulate la reuniunea de lucru organizată în formatul celor 27 de state ale Uniunii Europene au facilitat conturarea unei poziții unitare a UE cu privire la parametrii concreți ai procesului de adaptare a Parteneriatului Estic la noul context geopolitic, prezentată ulterior la reuniunea ministerială a PaE din aceeași zi.

În intervențiile sale, ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu a salutat decizia de organizare a Reuniunii ministeriale PaE, apreciind-o ca un reper major în procesul de adaptare a Parteneriatului Estic la noul context geopolitic din Vecinătatea Estică a UE, marcat pe de o parte de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar pe de altă parte de decizia istorică a Consiliului European din  iunie 2022, prin care a fost acordat statutul de candidat la aderarea la UE în favoarea Rep. Moldova și Ucrainei, și a fost recunoscută perspectiva europeană a Georgiei.

Ministrul Bogdan Aurescu a susținut revitalizarea PaE și adaptarea sa la specificul noului context regional, prin recalibrarea într-un instrument flexibil, apt să răspundă în mod adecvat ambițiilor fiecărui stat partener.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul ferm și continuu al României pentru Parteneriatul Estic, apreciind că poate aduce o contribuție semnificativă la consolidarea climatului de stabilitate, securitate și prosperitate în Vecinătatea Estică, prin întărirea cooperării regionale, consolidarea securității și rezilienței partenerilor (inclusiv împotriva amenințărilor hibride) și printr-un răspuns comun adecvat la provocările care afectează întreaga regiune (schimbările climatice, necesitatea creșterii investițiilor, accelerarea digitalizării, ameliorarea conectivității). De asemenea, a subliniat totodată importanța sprijinirii societății civile din Belarus inclusiv prin intermediul PaE.

Oficialul român a subliniat necesitatea ca, în cadrul procesului de adaptare la noul context geopolitic, Parteneriatul Estic să își accentueze rolul de catalizator al transformărilor democratice în regiune, prin stimularea bunei guvernanțe în statele partenere și sprijinirea demersurilor de implementare a reformelor structurale, inclusiv a celor aferente parcursului de pre-aderare la UE, astfel încât să răspundă necesităților specifice și ambițiilor fiecărui stat partener.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a propus revitalizarea Parteneriatului Estic prin acțiuni structurate pe următoarele coordonate: valorificarea obiectivelor și instrumentelor PaE pentru sprijinirea celor trei parteneri asociați  (Rep. Moldova, Georgia și Ucraina) în procesul de pre-aderare; sporirea investițiilor europene în statele partenere; aprofundarea cooperării pe dimensiunea de stabilitate și securitate, prin creșterea sprijinului acordat partenerilor în materie de securitate și apărare și implicarea UE în facilitarea eforturilor de soluționare a conflictelor prelungite și problemelor de securitate din regiune.

Astfel, ministrul Aurescu a subliniat că în noul context generat de războiul de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, este necesară dezvoltarea unei dimensiuni de securitate a Parteneriatului Estic, mai robustă și mai eficient structurată. În context, a evidențiat necesitatea ca UE să aibă o abordare proactivă pe acest palier, având în vedere mai ales faptul că o cooperare mai strânsă pe linie de securitate cu partenerii PaE ar reprezenta o investiție în securitatea UE în ansamblul său. A salutat eforturile realizate la nivelul UE pe parcursul acestui an, inclusiv prin sprijinul acordat Ucrainei și Rep. Moldova prin Facilitatea Europeană pentru Pace, lansarea unei misiuni de asistență militară a UE pentru Ucraina (EUMAM), lansarea unei misiuni de observare în Armenia și pregătirile pentru un Cadru politic pentru abordarea crizei (Political Framework for Crisis Approach) pentru Rep. Moldova. De asemenea, a evidențiat că aceste acțiuni ar putea fi consolidate inclusiv prin stabilirea unor formate pe termen lung pentru consolidarea rezilienței și cooperării în materie de securitate, în baza nevoilor particulare ale partenerilor, crearea unor platforme multilaterale de schimburi de bune practici între partenerii din Parteneriatul Estic, precum și prin implicarea partenerilor în misiunile de Politică de Securitate și Apărare Comună.

De asemenea, a propus sprijinirea statelor partenere pentru reducerea dependenței energetice de Rusia, precum și pentru creșterea conectivității în Vecinătatea Estică a UE. În context, a amintit că România sprijină în mod substațial Rep. Moldova pentru depășirea situației generate de întreruperile de energie electrică, precum și formatul trilateral pe teme energetice România – Ucraina – Rep. Moldova.

Totodată, a pledat pentru cooperarea UE cu statele partenere din PaE pentru abordarea principalelor aspecte de interes în domeniul energiei – aprovizionare cu energie, eficiență și tranziție, în linie cu obiectivele Uniunii Energetice (EU Green Deal și Planul REpowerEU). De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că o altă măsură în acest scop ar putea fi asigurarea participării la inițiative de securitate/diversificare energetică și a precizat, în acest context, că la 17 decembrie 2022 va avea loc, la București, semnarea Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi prin intermediul unui cablu submarin pe sub Marea Neagră. A pledat, totodată, pentru consolidarea conectivității în regiune, inclusiv prin intensificarea investițiilor UE prevăzute în Planul economic și de investiții al UE pentru Parteneriatul Estic.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.