Acasă Politic Cristian Chirteș, președintele Comisiei parlamentare SRI: “În domeniul securității energetice, Comisia a...

Cristian Chirteș, președintele Comisiei parlamentare SRI: “În domeniul securității energetice, Comisia a fost informată despre acțiuni specifice influențării deciziei statale, de către entități externe ostile”

DISTRIBUIȚI

 167395 – 13122022 –  Comisia parlamentară SRI a efectuat, săptămâna trecută, o deplasare la Sibiu, în cadrul căreia au discutat cu conducerea DRI au discutat despre organizarea, funcționarea și activitatea direcției regionale – care are competențe în județele Sibiu, Alba și Hunedoara, și despre principalele riscuri de securitate gestionate de această unitate, cu accent pe zona de securitate energetică, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei.

În aria de responsabilitate a DRI Transilvania Sud se află unicii operatori energetici gaziferi, cu capital de stat – producătorul de gaze naturale ROMGAZ SA și singurul operator al sistemului național de transport TRANSGAZ SA, a căror funcționare optimă este esențială în actualul context de securitate internațională, în care energia a devenit vârf de lance al unor acțiuni ostile derulate de Federația Rusă.

Componenta energetică este prezentă, pe raza DRI, cu toate ramurile de producţie: gaze naturale, cele mai mari rezerve sunt exploatate de ROMGAZ în bazinul Transilvaniei, energia electrică este produsă din resurse hidro ale HIDROELECTRICA, carbonifere, în Valea Jiului, în diminuare ca pondere prin aplicarea politicilor de decarbonificare ale Uniunii Europene, respectiv solare, prin parcurile de panouri fotovoltaice instalate. Exploatarea acestor resurse asigură un mix energetic de importanță deosebită pentru asigurarea securității energetice naționale.

Comisia SRI mai anunță că pe componenta securității economice, discuțiile au vizat și infrastructura de transport și domeniul auto, puternic reprezentat în regiune, prin prezența unor producători internaționali semnificativi și alții afiliați marilor companii multinaționale din domeniu. Transportul feroviar este în continuă modernizare. Și Aeroportul Internațional Sibiu va intra într-un amplu program de modernizare, începând din anul 2023.

“DRI Transilvania Sud este o unitate importantă a Serviciului Român de Informații, care gestionează problematică de securitate națională diversificată, cu o componentă importantă pe palierul economic, în special energetic, relevant în plan strategic național. În cadrul discuțiilor, Comisia a fost informată despre manifestarea unor riscuri, preponderent în domeniul securității energetice, în diferite forme de manifestare, cum ar fi atacuri cibernetice, încercări de exfiltrare a unor informații economice sensibile, acțiuni specifice influențării deciziei statale, de către entități externe ostile”, a declarat Senatorul Cristian Chirteș, președintele Comisiei.

Comisia a adresat întrebări și cu privire la Comandamentul Multinațional al NATO de la Sibiu. Parlamentarii au constatat că funcționarea acestuia pe raza de responsabilitate a DRI Transilvania Sud determină, mai ales în contextul internațional actual, necesitatea adoptării unor măsuri complexe de cunoaștere a tuturor riscurilor și amenințărilor la adresa acestuia.

În cei doi ani de mandat de până acum, actuala Comisie parlamentară a realizat acțiuni de control la toate cele 11 direcții regionale de informații (DRI) ale SRI din țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.