Acasă Politic A doua reuniune trilaterală România-Ucraina-R. Moldova

A doua reuniune trilaterală România-Ucraina-R. Moldova

DISTRIBUIȚI

 167743 – 24012023 – Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 23 ianuarie 2023, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, Consiliul Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles.

Miniștrii de externe europeni au avut pe agendă discuții aprofundate privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin video-conferință a ministrului ucrainean de externe D. Kuleba,  precum și cu privire la evoluțiile din Sahel și statele costiere din Africa de Vest. Oficialii europeni au abordat și evoluțiile din Iran, Muntenegru, Afganistan și Venezuela, precum și lansarea misiunii UE în Armenia, care va avea mandatul de observare și raportare asupra situației de-a lungul frontierei dintre Armenia și Azerbaidjan, cu scopul facilitării procesului de normalizare a relațiilor Armenia-Azerbaidjan, prin măsuri de consolidare a încrederii.

În marja CAE, miniștrii de externe europeni au avut un schimb de opinii informal cu prim-ministrul palestinian Mohammad Shtayyeh, precum și o discuție cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.

În ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul de externe Bogdan Aurescu a arătat necesitatea continuării sprijinului multidimensional al UE și al statelor membre pentru Ucraina, în special în vederea depășirii sezonului rece și pentru a face față unei posibile ofensive a trupelor ruse. În context, a exprimat sprijinul pentru cea de-a 7-a tranșă de fonduri din Facilitatea Europeană pentru Pace. A menționat că România susține consolidarea regimului de sancțiuni la adresa Rusiei prin adoptarea unui al 10-lea pachet de măsuri restrictive, precum și continuarea demersurilor de sprijin pentru statele terțe, afectate de consecințele războiului. De asemenea, a exprimat susținerea fermă a României pentru identificarea de soluții juridice solide pentru crearea instanței care să se ocupe de pedepsirea celor vinovați de crima de agresiune ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Referitor la sprijinul multidimensional pe care România îl oferă Ucrainei, ministrul Aurescu a informat că peste 11,2 milioane de tone de cereale ucrainene au fost exportate prin țara noastră. De asemenea, a precizat că este avută în vedere deschiderea a noi puncte de frontieră cu Ucraina și că în viitorul apropiat va avea loc cea de-a doua reuniune trilaterală România-Ucraina-R. Moldova, cu accent pe cooperarea în domeniul energiei și al infrastructurii.

Bogdan Aurescu a salutat inițitiva Planului de Pace lansată de Președintele Zelensky și a subliniat necesitatea unei abordări comune și unitare a UE și a statelor membre pe acest subiect, inclusiv în ceea ce privește demersurile diplomatice de promovare a planului în dialogul cu state terțe.

De asemenea, a precizat că viitorul Summit UE-Ucraina, programat pentru luna februarie 2023, va fi o bună oportunitate pentru a arăta sprijinul solid al UE pentru angajamentele asumate de Ucraina în vederea aderării la UE, cu implementarea deplină și riguroasă a tuturor celor șapte recomandări ale Comisiei Europene.

Ministrul român de externe a susținut nevoia menținerii în atenție a situației din regiune, în special a statelor profund afectate de agresiunea Rusiei, precum Republica Moldova și Georgia, și continuarea sprijinului pentru parcursul european al acestora.

În cadrul reuniunii de lucru cu prim-ministrul palestinian, Mohammad Shatyyeh, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat sprijinul pentru rezultate concrete ale relației UE-Palestina, cum ar fi stabilirea unui dialog structurat și consistent, menit să identifice modalitățile optime prin care UE poate sprijini Autoritatea Palestiniană în implementarea reformelor, precum și lansarea negocierilor pentru un Acord de Asociere deplin. În acest context, a subliniat angajamentul constant al României în construirea și consolidarea instituțiilor Palestiniene.

Ministrul Aurescu a exprimat disponibilitatea țării noastre de a susține eforturile UE de facilitare a unei soluționări cuprinzătoare și durabile a conflictului israeliano-palestinian, reiterând sprijinul pentru soluția a două state, Israel și Palestina, care conviețuiesc în pace, securitate și recunoaștere reciprocă.

În cadrul discuției privind situația din Iran, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat preocuparea profundă față de continuarea încălcărilor grave ale drepturilor omului și a reprimării brutale a protestelor în urma morții lui Mahsa Amini. A informat cu privire la convocarea, din dispoziția sa, la Ministerul Afacerilor Externe a ambasadorului R. I. Iran la București, în urma execuțiilor din 7 ianuarie 2023 pentru a transmite preocupările legate de deteriorarea gravă a situației drepturilor omului în Iran.

De asemenea, a condamnat decizia Teheranului de a continua sprijinul pentru Federația Rusă în agresiunea acesteia împotriva Ucrainei, prin furnizarea de drone, în detrimentul securității europene. La acestea se adaugă măsurile ostile ale Iranului  împotriva unor ambasade ale statelor membre UE acreditate la Teheran care contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice, exprimând solidaritatea cu statele afectate. Având în vedere toate aceste evoluții, ministrul român a exprimat sprijinul pentru o poziție fermă a UE la adresa Iranului și pentru adoptarea unui nou pachet de măsuri restrictive în domeniul drepturilor omului pentru a menține presiunea asupra regimului de la Teheran, co-initiat de altfel de România.

Totodată, a exprimat deschidere pentru adoptarea de noi inițiative și măsuri, în coordonare cu SUA și alți parteneri cu viziuni similare, atât în ceea ce privește încălcările drepturilor omului, cât și sprijinul militar acordat Rusiei în agresiunea asupra Ucrainei, pentru a limita acțiunile maligne ale Iranului.

Cu privire la misiunea UE în Armenia, oficialul român a salutat lansarea acesteia, având în vedere contribuția pe care o va avea la sporirea rolului UE în regiune și la consolidarea securității din Caucazul de Sud. În context, a reamintit sprijinul politic consecvent al României pentru soluționarea conflictelor prelungite, ideea unei astfel de misiuni fiind avansată de șeful diplomației române, alături de alte câteva state membre UE, în urma realizării turneului comun România-Austria-Lituania, întreprins în 2021 în Caucazul de Sud, în coordonare și cu mandatul Înaltului Reprezentant al UE. A reiterat importanța menținerii dialogului cu toate părțile implicate, atât Armenia, cât și Azerbaidjan, pentru a asigura eficiența implementării de măsuri de creștere a încredere.

În cadrul reuniunii de lucru informale cu directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, ministrul român a exprimat sprijinul pentru eforturile Agenției în asigurarea siguranței și securității facilităților nucleare din Ucraina, precum și pentru eforturile diplomatice menite să conducă la reluarea JCPOA.

De asemenea, în marja reuniunii CAE, ministrul afacerilor externe a continuat contactele cu omologii săi pe tema aderării României la spațiul Schengen, având discuții foarte bune cu miniștrii de externe ai Suediei, Germaniei, Olandei, Belgiei, Italiei, Poloniei, Croației, care au reconfirmat sprijinul ferm și activ pentru aderarea României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.