Acasă Economie Deși ne plângem că s-au scumpit carburanții, traficul bucureștean rămâne printre cele...

Deși ne plângem că s-au scumpit carburanții, traficul bucureștean rămâne printre cele mai aglomerate din lume

DISTRIBUIȚI

 167657 – 13012023 – Bucureștiul, în topul orașelor aglomerate. Viceprimarul Capitalei: „Numărul mașinilor, de patru ori mai mare decât capacitatea orașului”

Potrivit unui studiu realizat de o companie internațională, Bucureștiul se află pe locul opt în lume în clasamentul orașelor cu cel mai aglomerat trafic rutier. Șoferii bucureșteni au pierdut în medie, anul trecut, 115 ore în ambuteiajele din trafic.

Viceprimarul general al Primăriei Capitalei, Stelian Bujduveanu, a explicat pentru Euronews că situația nu se poate schimba dacă nu este ăncurajată folosirea transportului public: „La nivelul Municipiului București avem planul de mobilitate care a fost avizat la nivelul anilor 2018, acolo se spune foarte clar, mai mult de 400 de mii de mașini pe străzile din București nu pot circula, nu se poate din punct de vedere fizic. La nivelul Muncipiului București și județul Ilfov sunt înmatriculate peste 1,8 milioane de autovechicule. Acest număr care e de patru ori mai mare decât pot să ducă străzile. Mergem la o aglomerare continuă. Și acest număr crește de la an la an. Ce putem face, este să încurajăm folosirea transportului public – metrou, tramvai, troileibzue, prin îmbunătățirea serviciilor pe care le oferim cetățenilor”.

Bujduveanu a precizat și că municipalitatea așteaptă 100 de tramvaie noi care vor circula în București.

„Ne-am bucurat să aducem astăzi al 18-lea tramvai în București, vă ieși pe linia 41. Sunt tramvaie vechi intercalate cu cele noi și se vede cum cele noi sunt aglomerate și cele vechi stau goale. Cetățeanul vrea să circule cu transportul în comun, dar vrea un transport modernizat. Și asta facem acum. Așteptam până la 100 de tramvaie. S-a semnat contractul pentru 100 de troilebuze, care vor fi livrate în următoarele 22 de luni. Primul vă veni peste 15 luni pentru că durează producția acestora. Avem contractul atribuit pentru autobuze electrice, din păcate nu au fost semnate deoarece mai sunt două contestații care trebuie să se finalizeze. Și deja ne uităm la reînnnoirea parcului pentru 300 vechicule”, a spus Stelian Bujduveanu.

Potrivit unei analize a companiei britanice de asigurări auto GoShorty, care a analizat TomTom Congestion Index (indexul de congestionare a traficului), Bucureștiul este al patrulea oraș din lume ca nivel de aglomerație rutieră, fiind depășit la acest capitol doar de Istanbul (Turcia), Bogota (Columbia) și Mumbai (India).

Istanbul, cel mai populat oraș din Turcia și din Europa, avea în 2021 un nivel de congestie a traficului de 62%, fără egal între orașele cuprinse în studiu. Față de 2020 s-a înregistrat o creștere de 11%.

În Bogota, unul dintre cele mai mari orașe de pe glob, nivelul de aglomerație din trafic era de 55% în 2021, în creștere cu doar 2% față de anul precedent.

Top 3 este completat de Mumbai (53%), al optulea cel mai populat oraș din lume.

Bucureștiul este al patrulea cel mai aglomerat oraș din lume cu un nivel de aglomerație din trafic de 50%. Potrivit studiului, în traficul bucureștean se pierd anual circa 115 ore, ceea ce înseamnă aproape cinci zile de mers bară la bară.

Potrivit unei alte companii de analiză a traficului, Bucureștiul se află pe locul 19 la nivel global din punct de vedere al aglomerației în trafic și pe locul 9 al celor mai aglomerate orașe europene, ceea ce înseamnă 91 de ore petrecute anual în trafic și o viteză medie de deplasare de 15 km/h. Potrivit aceluiași clasament, Londra, Chicago și Paris sunt primele trei cele mai aglomerate orașe din lume din punct de vedere al traficului, iar în Europa, top 3 este ocupat de Londra, Paris și Palermo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.