Acasă Externe OMS: Datele COVID din China nu indică apariția unei noi variante, dar...

OMS: Datele COVID din China nu indică apariția unei noi variante, dar numărul deceselor este subraportat

DISTRIBUIȚI

167577 – 05012023 – Neliniștea globală a crescut cu privire la acuratețea raportării de către China a unui focar de COVID care a umplut spitalele și a copleșit unele case de pompe funebre, de când Beijingul și-a inversat brusc politica „zero COVID”. Datele transmise de China arată că nu a fost găsită nicio variantă nouă de coronavirus, dar subreprezintă numărul persoanelor decedate în focarul care se extinde, au declarat miercuri oficialii Organizației Mondiale a Sănătății.

Agenția ONU publică date furnizate de Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), la o zi după ce oficialii OMS s-au întâlnit cu oamenii de știință chinezi. China a raportat zilnic decesele COVID în cifre unice.

Mike Ryan, directorul pentru situații de urgență al OMS, a declarat într-un briefing pentru presă că cifrele curente publicate din China sunt inferioare numărului de internări în spitale, internări în UTI și „în special în ceea ce privește decesele”.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că agenția ONU continuă să caute date mai rapide și mai regulate din China privind spitalizările și decesele.

„OMS este îngrijorată de riscul pentru viața cetățenilor chinezi și a reiterat importanța vaccinării, inclusiv a dozelor de rapel pentru a proteja împotriva spitalizării, a bolilor severe și a decesului”, a spus el.

China’s People’s Daily, ziarul oficial al Partidului Comunist, încearcă să liniștească îngrijorările populației, vorbind despre o „victorie finală” asupra COVID-19 și respingând criticile la adresa politicii sale de izolare strictă care a declanșat proteste anul trecut.

Eliminarea bruscă de către Beijing a acestor restricții extrem de stricte luna trecută a dus la o răspândire rapidă a infecției cu COVID într-o populație cu o imunitate scăzută.

Oficialii din domeniul sănătății din străinătate încearcă să stabilească amploarea focarului și să limiteze extinderea lui, mai multe țări cerând teste COVID înainte de plecare pentru persoanele care sosesc din China, decizii pe care Beijingul le-a criticat.

Oficialii din domeniul sănătății din Uniunea Europeană s-au întâlnit miercuri pentru a discuta un răspuns coordonat la această situație.

Analiza CDC din China a arătat o predominanță a liniilor Omicron BA.5.2 și BF.7 printre infecțiile dobândite la nivel local, conform datelor raportate de OMS.

Omicron este varianta dominantă bazată pe secvențierea genomică recentă, confirmând ceea ce au spus deja oamenii de știință, dar atenuând pentru moment îngrijorările cu privire la apariția unei noi variante.

Cu toate acestea, multe case funerare și spitale din China spun că sunt copleșite, iar experții internaționali în sănătate prevăd cel puțin 1 milion de decese legate de COVID în China în acest an.

De la schimbarea politicii ”zero COVID”, China a raportat maxim cinci decese cauzate de infecția cu COVID zilnic.

China a anunțat miercuri că intensificarea distribuției de medicamente și testărilor și a criticat decizia unor state de a cere vizitatorilor care sosesc din China să prezinte teste COVID înainte de plecare, spunând că regulile nu sunt rezonabile și nu au bază științifică.

Japonia, Statele Unite ale Americii, Australia și mai multe state europene se numără printre țările care cer astfel de teste.

Willie Walsh, șeful celei mai mari asociații de companii aeriene din lume, IATA, a criticat aceste decizii, pe care le numește măsuri „reflexive” și despre care spune că nu au oprit anterior răspândirea virusului, dar au afectat companiile aeriene.

China a raportat marți cinci noi decese cu COVID-19, numărul oficial de decese ajungând la 5.258, foarte scăzut conform standardelor globale. Firma britanică de date privind sănătatea Airfinity estimează că numărul zilnic al deceselor cauzate de COVID ajunge la 9.000 de persoane și că vârfurile de infectări vor fi în jurul datelor de 13 ianuarie și 3 martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.