Acasă Politic România insistă ca Ucraina să rezolve, în spirit european, problemele de fond...

România insistă ca Ucraina să rezolve, în spirit european, problemele de fond din noua Lege  privind minoritățile și reamintește Kievului că ”limba moldovenească” nu există

DISTRIBUIȚI

 167648 – 12012023 – Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu omologul ucrainean, Dmytro Kuleba, în care au convenit începerea consultărilor pentru soluționarea problemelor semnalate de partea română referitoare la Legea privind minoritățile (comunitățile) naționale din Ucraina. Este vorba despre discuții la nivel de experți și o întâlnire, în perioada următoare, a celor doi miniștri ai afacerilor externe.

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul discuției, partea română a reiterat aspectele procedurale și de fond din noua Lege privind minoritățile (comunitățile) naționale din Ucraina care au trezit preocuparea autorităților române și a reprezentanților comunității românești și care au fost de altfel prezentate detaliat și argumentat într-o scrisoare din luna decembrie 2022. Ministrul Aurescu a reamintit discuțiile intense cu partea ucraineană, inclusiv direct cu ministrul Dmytro Kuleba, pe acest subiect, pe tot parcursul anului trecut, și a solicitat întreprinderea de pași concreți pentru a veni în întâmpinarea preocupărilor părții române. Totodată, în continuarea discuțiilor anterioare cu șeful diplomației de la Kiev, a reiterat necesitatea recunoașterii, de către Ucraina, a inexistenței așa-zisei „limbi moldovenești”.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susținerea fermă a României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a făcut referire la sprijinul solid și cuprinzător al țării noastre pentru Ucraina și poporul ucrainean, victime ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă. De asemenea, cei doi miniștri au discutat despre organizarea următoarei reuniuni a trilateralei România-R. Moldova-Ucraina, în continuarea celei de la Odesa din septembrie 2022.

Convorbirea telefonică între cei doi ministri este o continuare a convorbirii telefonice avută de președintele României, Klaus Iohannis, cu președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, în data 4 ianuarie 2023.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.