Acasă Social Continuă repatrierea cetățenilor români afectați de recentele cutremure din Turcia

Continuă repatrierea cetățenilor români afectați de recentele cutremure din Turcia

DISTRIBUIȚI

 167894 – 09022023 – În cursul nopții de miercuri spre joi, 8/9 februarie, încă 10 cetățeni români, dintre care doi copii, care au fost îmbarcați de pe aeroporturile din Adana și Malatya și au fost repatriați cu aeronave ale Forțelor Aeriene Române. Alți 5 cetățeni români s-au repatriat, inclusiv cu asistența Ambasadei de la Ankara, cu un zbor de linie.

Numărul persoanelor repatriate începând de luni, 6 februarie, și până în prezent este de 36 de români și doi cetățeni polonezi.

MAE menționează că misiunea diplomatică a României la Ankara menține, în continuare, legătura cu alți 10 cetățeni români care și-au exprimat dorința de a se repatria, dar se află la distanță mare de aeroporturile Adana și Malatya, continuând eforturile de identificare de soluții de repatriere pentru aceștia, respectiv cu alți 36 de cetățeni români, care au contactat misiunea diplomatică cu diverse solicitări, dar care nu au cerut sprijin pentru repatriere. De asemenea, reprezentanții Ambasadei României la Ankara continuă dialogul cu autoritățile turce și române competente.

În cursul zilei de ieri, 8 februarie, trei aeronave militare ale Forțelor Aeriene Române – un C-130 Hercules și două C-27J Spartan, împreună cu două aeronave C-17 Globemaster III, din cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic care operează din Baza Aeriană Papa din Ungaria, au transportat spre Turcia o echipă de salvare RO-USAR, personal medical, materiale și echipamente de căutare-salvare, precum și bunuri materiale de strictă necesitate.

Executarea zborului cu aeronavele C-17 Globemaster III a fost solicitată de Ministerul Apărării Naționale, prin Comandamentul Forțelor Întrunite, în cadrul cotei de ore de zbor alocate României, ca stat membru al Unității Multinaționale de Transport Strategic a NATO.

Cele trei aeronave militare românești și-au început misiunile de transport către Republica Turcia luni, 6 februarie, când  au transportat materiale și prima echipa de salvare RO-USAR, formată din personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU.

 În conformitate cu Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 4 din 8 februarie, privind suplimentarea acordării de asistență internațională, cu titlu gratuit, Republicii Turcia, Ministerul Apărării Naționale va desfășura, de asemenea, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență, misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor și echipamentelor altor state care acordă sprijin Republicii Turcia sub egida Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, care nu dispun de aceste capabilități.

România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență.

Forțele Aeriene Române au mai executat astfel de misiuni umanitare și în anul 2011, când un alt cutremur major s-a produs în Turcia, precum și în anul 2019, în Albania.

MAE reiterează și cu acest prilej recomandarea adresată cetățenilor români aflați în zonele afectate de cutremur de a se informa din surse oficiale despre evoluția situației de la fața locului și de a respecta instrucțiunile autorităților turce.

De asemenea, MAE reamintește faptul că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.