Acasă Economie Guvernul a aprobat Programul Național de Control al Poluării Atmosferice

Guvernul a aprobat Programul Național de Control al Poluării Atmosferice

DISTRIBUIȚI

 167887 – 09022023 – Directiva (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici (Directiva NEC) stabilește pentru România și pentru fiecare Stat Membru, angajamentele de reducere a emisiilor de anumiți poluanți atmosferici  (dioxid de sulf –SO2, oxizi de azot- NOx, amoniac- NH3, compuși organici volatili nemetanici – COVnm și particule fine în suspensie- PM2,5), care afectează sănatatea umană și mediul, având ca ani țintă anul 2020 și respectiv anul 2030.

Directiva NEC a instituit obligația ca Statele Membre să elaboreze, să adopte, și să pună în aplicare un Program Național de Control al Poluării Atmosferice (PNCPA), având ca termen de raportare la Comisia Europeană, data de 1 aprilie 2019.

Conform cerințelor minime prevăzute în Directiva NEC, PNCPA trebuie să stabilească prioritățile de politică privind calitatea aerului, corelate cu prioritățile de politică, planurile și programele stabilite în alte domenii de politică relevante, prin identificarea/adoptarea și implementarea măsurilor de reducere a emisiilor de poluanți atmosferici aplicabile tuturor sectoarelor de activitate relevante care constituie surse de emisii de poluanți atmosferici cum ar fi: agricultura, energia, industria, transportul rutier, încălzirea rezidențială, utilizarea motoarelor cu ardere internă pentru echipamentele mobile fără destinație rutieră și utilizarea solvenților etc.

La propunerea Ministerului Mediului, Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 8 februarie, Programul Național de Control al Poluării Atmosferice (PNCPA), ceea ce creează condițiile pentru clasarea procedurii de infringement declanșată de Comisia Europeană pe această speță și aflată în prezent pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene.

De asemenea, este îndeplinită o condiționalitate din PNRR pentru proiectele din sectoarele transporturi, energie, agricultură și pentru alte proiecte incluse în componenta Valul Renovării.

PNCPA adoptat de Guvern prezintă detaliile privind politicile și măsurile individuale sau pachetele de politici și măsuri selectate pentru adoptare, autoritățile competente responsabile și indicatorii pentru monitorizarea progreselor și de asemenea estimări de costuri și beneficii fiecărei politici și măsuri avute în vedere pentru îndeplinirea angajamentelor de reducere.

Potrivit Mnisterului Mediului, la elaboarea PNCPA s-a ținut cont de impactul planurilor și programelor adoptate sau planificate a fi puse în aplicare în temeiul obligațiilor privind clima și energia sau a altor politici conexe (de ex. dezvoltarea infrastructurii de transport, procese industriale și agricultură) care ar putea avea impact pozitiv sau negativ asupra respectării angajamentelor naționale de reducere a emisiilor de poluanți atmosferici.

Conform Legii nr. 293/2018  privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici care transpune Directiva NEC, autoritățile responsabile desemnate cu îndeplinirea obligației de elaborare, adoptare și punere în aplicare a PNCPA, sunt autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, respectiv Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în colaborare cu autoritățile publice centrale cu responsabilități în domeniile: economie, energie, sănătate, transport, agricultură şi dezvoltare rurală, dezvoltare regională și administrație publică, iar potrivit art. 11 alin. (2) din Legea nr. 293/2018, PNCPA se adoptă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.